UHasselt

UHasselt start samenwerking voor groene waterstof met Australische University of New South Wales

UHasselt gaat samen met IMEC een samenwerking aan met de Australische University of New South Wales, om waterstof te produceren op basis van groene energie. Vandaag werd de samenwerkingsovereenkomst ondertekend tijdens de Belgische economische missie in Australië. De onderzoeksgroepen zullen de volgende jaren intensief samenwerken rond de productie van groene waterstof aan de hand van zonne-energie en rond het opvangen en hergebruiken van CO2.

De universiteit van Hasselt en onderzoekscentrum IMEC gaan samenwerken met de University of New South Wales (UNSW) in Australië om waterstof te produceren op basis van groene energie, oftewel groene waterstof. Vandaag is het samenwerkingsovereenkomst ondertekend tijdens de Belgische economische missie in Australië. 

"Groene waterstof is cruciaal als we de overgang naar duurzame hernieuwbare energie willen doen slagen", vertelt professor Bart Vermang, onderzoeker aan imo-imomec en EnergyVille. "Het huidige aanbod van elektriciteit is niet voldoende in industrie waar heel veel energie nodig is, zoals de chemische sector, bijvoorbeeld."

De University of New South Wales is wereldwijd bekend voor onderzoek naar hernieuwbare energie, vooral op vlak van zonne-energie. Dit jaar kregen ze voor meer dan 29 miljoen euro onderzoeksbudget van de Australische overheid. Onlangs ontvingen ze ook de prestigieuze "Queen Elizabeth Prize for Engineering" ter waarde van 573.000 euro. 

Groene waterstof met zonne-energie

De onderzoeksgroepen gaan de komende periode intensief samenwerken om waterstof te produceren met zonne-energie. "Hierbij gebruiken we de zon om water te splitsen, zodat de waterstof die daar uitkomt energiedrager wordt. Met die energie kan de industrie veel meer doen dan met elektriciteit. Er is de afgelopen jaren al heel wat vooruitgang geboekt in de productie en opslag van groene waterstof, maar er is nog ontzettend veel werk om het op een grootschalige manier te kunnen gebruiken", aldus Vermang.

Er wordt niet enkel onderzoek gedaan naar het produceren van groene waterstof, maar ook naar het opvangen van CO2, om die dan om te zetten tot andere energiestoffen. "Toepassingen hierrond zullen een grote rol kunnen spelen in het verminderen van CO2-uitstoot", zegt Bart Vermang.

Tegelijkertijd is er binnen de samenwerkingsovereenkomst ook een rol weggelegd voor onderwijs, waarbij er uitwisselingen zullen zijn van studenten, onderzoekers en docenten tussen UHasselt en UNSW. "De samenwerking is dan ook een grote meerwaarde binnen de Engelstalige master in Science Engineering Technology die UHasselt vanaf volgend academiejaar wil opstarten", besluit Bart Vermang.

Meest gelezen