Herita gaat unieke Abdij Roosenberg in Waasmunster open stellen voor publiek

Erfgoedstichting Herita zal de komende 50 jaar Abdij Roosenberg in Waasmunster beheren en openstellen voor het publiek. Roosenberg is een unieke en modernistische abdij waar al zeven jaar geen zusters meer wonen. Het zal mogelijk zijn om de zalen in de abdij te huren en er zullen spirituele en culturele activiteiten georganiseerd worden. Later zal je er ook kunnen verblijven.

De Abdij Roosenberg dateert uit 1975. Niet alleen het gebouw, maar ook het volledige interieur en meubilair zijn van de hand van monnik-architect Dom Van der Laan. "Het is een van zijn weinige verwezenlijkingen", vertelt Kathleen Engels van Herita. "Het oeuvre van Van der Laan staat wel hoog aangeschreven in de architectuurwereld. Kenners noemen hem zelfs in een adem met grootheden als Antoni Gaudí en Le Corbusier."

"Het is een unieke abdij en we zijn heel erg trots dat we er vanaf nu zorg voor mogen dragen", vult algemeen directeur Matthias Franken aan. "Van der Laan verenigde de eeuwenoude principes van abdijbouw met technologische vernieuwingen uit de 20e eeuw. Schaduw en licht zijn perfect op elkaar afgestemd. We willen een breder publiek laten kennismaken met die typische architectuur."  

Eerst zalenverhuur, later overnachtingen

"De abdij was oorspronkelijk een plek van bezinning voor zusters en gasten, maar die zijn in 2016 weggetrokken", zegt Engels. "Toch leent die plek zich daar nog altijd toe. We zullen nog steeds activiteiten organiseren, zoals gegidste rondleidingen of bezinningsarrangementen. Ook particulieren en bedrijven zullen de zalen kunnen huren voor congressen of lezingen, maar telkens met respect voor het gebouw."

"Op langere termijn willen we ook overnachtingen mogelijk maken", aldus Franken. "Eerst gaan we de rectorswoning aanpassen naar hedendaagse normen, zodat er een conciërge kan intrekken. De inkomsten die we halen uit zalenverhuur of activiteiten zullen we gebruiken om het gebouw te onderhouden. Bedrijven zullen bijdragen aan het behoud van erfgoed in Vlaanderen: een maatschappelijk relevante win-win."

Op de website zal Herita communiceren vanaf wanneer de abdij kan geboekt worden. Geïnteresseerden kunnen zich nu al aanmelden.

Meest gelezen