Archieffoto ter illustratie

Kwetsbare zwangere vrouwen in Antwerpen krijgen betere ondersteuning via nieuw begeleidingstraject

De stad Antwerpen slaat de handen in elkaar met verschillende zorgpartners om kwetsbare zwangere vrouwen intensief te begeleiden in een aangepast zorgtraject. Sommige vrouwen vinden niet de weg naar de juiste zorg tijdens en na de zwangerschap, en daar moet het project verandering in brengen. De vrouwen kunnen terecht op vijf locaties waar ze worden doorverwezen naar de juiste zorg.

In Antwerpen gaan kwetsbare zwangere vrouwen zonder huisarts, vroedvrouw of gynaecoloog voortaan beter begeleid worden tijdens hun zwangerschap. De stad start samen met verschillende zorgpartners een traject op waarbij de vrouwen worden bijgestaan door een prenatale trajectbegeleider.

ā€œElk kind heeft recht op een optimale start. Daarbij zijn heel wat helpende handen nodig, zeker voor de meest kwetsbare mensen in onze samenleving", zegt prenatale trajectbegeleider Delphine Mahieu.

Drempels wegnemen

Concreet gaat de trajectbegeleider een traject op maat uitstippelen zodat de vrouwen bij de juiste hulpverlener terechtkomenĀ voor medische of psychosociale hulp.Ā De vrouwen krijgen ook info over het welzijnsaanbod in Antwerpen en hulp bij het invullen van formulieren, attesten en documenten.Ā Het project moet de drempels wegnemen die de vrouwen ervaren en toekomstige problemen vermijden rond gezondheidsongelijkheid en hogere gezondheidskosten.

De toekomstige mamaā€™s even bij de hand nemen en op maat begeleiden kan een enorm verschil maken
Tom Meeuws (Vooruit), schepen voor sociale zaken

"Voor zowel mama als baby is een zwangerschap een cruciale tijd om met de juiste zorg omringd te worden. Met dit project willen we zorgen voor een geĆÆnformeerde en gezonde start. De toekomstige mamaā€™s even bij de hand nemen en op maat begeleiden kan een enorm verschil maken", zegt Tom Meeuws (Vooruit), schepen voor sociale zaken. "De Huizen van het Kind, maar ook de ziekenhuizen vormen daarbij vertrouwde plekken om deze trajecten op te starten.ā€Ā 

Vijf locaties

Het gaat om een proefproject met subsidies van het Agentschap Opgroeien. De vrouwen kunnen advies krijgen vanuit vijf verschillende locaties: Huis van het Kind Antwerpen-Kiel, AZ Monica campus Deurne, Huis van het Kind Antwerpen-Noord Pothoek, ZNA Middelheim Berchem, Sociaal centrum Plein en GZA Sint-Vincentius.Ā De Huizen van het Kind van stad Antwerpen, Kind en Gezin en ECK De Kraamvogel gaan op het terrein actief aan de slag om vrouwen in contact te brengen met de trajectbegeleider.Ā Ā 

Meest gelezen