Opschudding in Belgische turnwereld: topcoaches van Nina Derwael met onmiddellijke ingang ontslagen

Gymfed, de Gymnastiekfederatie Vlaanderen, zet de samenwerking met de Franse hoofdcoaches Marjorie Heuls en Yves Kieffer met onmiddellijke ingang stop, zo laat de turnbond maandag weten. Het Franse duo leidde onder meer Nina Derwael naar goud op de Olympische Spelen en WK’s. Nadat het nieuws maandagavond bekend geraakte stelde Derwael een gepland persmoment uit.

Maarten Delvaux

LEES OOK. Altijd succesvol, maar altijd omstreden: etterbuil rond Marjorie Heuls en Yves Kieffer barstte in 2020 al open

De beslissing komt er na een evaluatie van het recente WK in Antwerpen, waar de Belgische gymnasten tegenvallend presteerden. Zo greep de meisjesploeg, weliswaar verzwakt door de afwezigheid van olympisch kampioene aan de brug Nina Derwael en Lisa Vaelen, naast een olympische kwalificatie voor Parijs. Maellyse Brassart, Fien Enghels, Jutta Verkest, Erika Pinxten en Margaux Dandois eindigden voor België als 17e op 24 landen terwijl voor de Spelen top 12 nodig was. Ook voor de individuele toestelfinales schoten de Belgische meisjes tekort.

“Er werd al beslist om de samenwerking met hoofdcoaches Yves Kieffer en Marjorie Heuls stop te zetten na de Olympische Spelen van 2024. De coaches werden daarvan eind juni op de hoogte gesteld”, meldt de Gymnastiekfederatie Vlaanderen. “Het bestuursorgaan van Gymfed heeft nu besloten om de samenwerking met hoofdcoaches Yves Kieffer en Marjorie Heuls met onmiddellijke ingang te beëindigen en de zoektocht naar een nieuwe coach voor haar topsportwerking in de discipline Toestelturnen meisjes vandaag al op te starten.” Een opvallende beslissing, amper negen maanden voor de Olympische Spelen.

Heuls in gesprek met Derwael tijdens het afgelopen WK in Antwerpen.© BELGA

“Tijdens de evaluatie van het recente WK is gebleken dat het wederzijds vertrouwen tussen Gymfed en de coaches zoek is. Daarom heeft het bestuursorgaan geoordeeld dat het beter is om onze samenwerking nu al te beëindigen”, zegt Ruben Neyens, Topsportmanager van Gymfed. “Onze aandacht gaat nu naar het verderzetten van de begeleiding van onze topsportatleten. We starten dan ook meteen met de zoektocht naar een nieuwe Headcoach.”

Wat met Nina Derwael?

Wat deze beslissing betekent voor Nina Derwael is afwachten. Zij had een hechte band met de Franse coaches en nam het ook nadrukkelijk voor hen op toen Heuls en Kieffer in 2020 in opspraak kwamen vanwege hun trainingsaanpak. Na een aantal getuigenissen van (ex)turnsters kwam een onderzoekscommissie tot de conclusie dat Heuls en Kieffer zich bezondigd hadden aan psychisch grensoverschrijdend gedrag. De affaire wierp toen een schaduw over de aanloop naar de Spelen van Tokio, waar Derwael niettemin goud zou halen. Als de geblesseerde Derwael toch nog een gooi zou willen doen naar de Spelen van Parijs, moet ze die weg afleggen zonder haar vertrouwde coaches.

Derwael zou normaal gezien dinsdag 24 oktober een persconferentie geven, maar die werd prompt uitgesteld.

LEES OOK. Nina Derwael gaat door: persconferentie afgelast na nieuws over coaches, maar van stoppen is geen sprake

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten