LCL Datacenters investeert in twee nieuwe datacentra en wil ook vergroenen: “We hebben ons eigen zonnepark uitgebreid”

LCL Datacenters breidt uit op twee plaatsen tegelijkertijd, zowel in Aalst als in Diegem. Daarbij heeft het bedrijf ook oog voor CO2-uitstoot. Bepaalde processen moeten efficiënter verlopen, vertelt Laurens van Reijen, managing director bij LCL.


Beluister hier het volledige interview met Laurens Van Reijen:


Waarom is dit belangrijk?

Door het toegenomen gebruik van data, is ook meer opslag van belang. In een datacenter staat kritieke infrastructuur om computers draaiende te houden, zoals servers. Deze gebouwen in de juiste condities houden, is dan ook belangrijk en kost veel energie.
  • Van Reijen: “Er is steeds meer vraag naar onze datacenterdiensten en daardoor dienen wij onze installaties uit te breiden. We doen dat zowel in Aalst als in Diegem. We doen ook investeringen in duurzaamheid, wat ook in onze sector heel erg belangrijk is.”
  • “Bepaalde installaties gaan we efficiënter laten draaien. Koelinstallaties die wij al lang in dienst hebben, vervangen we door koelinstallaties die beter zijn. In ons nieuwste datacenter in Diegem gaan we de gevel bekleden met zonnepanelen. We hebben een zeer uitgebreide duurzaamheidsstrategie.”

Levensduur

  • Datacenters verbruiken veel energie, iets wat van Reijen hoopt te verminderen: “We kopen daarvoor groene energie in. We hebben ons eigen zonnepark dat we recentelijk hebben uitgebreid van 1 naar 1,6 megawatt. En bij het draaien van de generatoren willen we de CO2 die vrijkomt, verminderen. Daarvoor gebruiken we generatoren die een betere brandstof hebben, HVO100. Dat scheelt 90 procent aan CO2-uitstoot. Ook in de koelinstallaties kan je met betere gassen werken.”
  • “Een datacenter heeft een levensduur van tien tot twintig jaar. Dus je moet altijd vooruitziend zijn en ervoor zorgen dat je de nieuwste technologieën gebruikt.”
  • “Wereldwijd worden veel datacenters bijgebouwd. LCL zet ook namens de Europese datacentervereniging druk op leveranciers om in onze supply chain betere installaties te bouwen. Het is een Europese, maar ook wereldwijde, trend om dit beter te doen”, besluit hij.

(evb)

Meer