Veilinghuis PIPA

Veiling van duiven overleden duivenmelker Dirk Van Dyck uit Zandhoven brengt 2.265.500 euro op

De veiling van de populaire duiven van de overleden duivenmelker Dirk Van Dyck uit Zandhoven heeft 2.265.500 euro opgebracht. In totaal werden er 315 duiven geveild. De topper is voor 146.500 euro verkocht. "Mathieu is een bangelijke duif", zegt dochter Natalia Van Dyck.

Vorig jaar overleed duivenmelker Dirk Van Dyck uit Zandhoven. Het veilinghuis PIPA (Pigeon Paradis) veilde nu zijn populaire duiven, 315 in totaal. Dat bracht 2.265.500 euro op. Mathieu, genoemd naar wielerkampioen Mathieu van der Poel, is verkocht voor maar liefst 146.500 euro. Mathieu is een afstammeling van "De Kannibaal", de absolute topduif van Van Dyck.Ā 

"Het doet pijn om te zien dat al die duiven werden verkocht, maar ik ben blij met de opbrengst", zegt dochter Natalia. "Dat is het mooie afscheid dat mijn papa verdient. We zijn echt geschrokken van de opbrengst. Wat we met dat geld gaan doen, weten we nog niet. Soms sta je er niet bij stil hoeveel ze waard zijn, want het zijn duiven die ik van kleins af ken en het was gewoon papa zijn hobby."

Topduif Mathieu

De topduif is Mathieu, geveild voor 146.000 euro. "Ze is vernoemd naar wielrenner Mathieu van der Poel. Ik wist wel dat het de duurste duif van de veiling ging worden, maar zo'n hoog bedrag had ik niet verwacht. Als ik ze zelf vasthoud of zie, vind ik het een bangelijke duif. Ze is groot en mooi. Voor mij zijn de resultaten niet het belangrijkste, maar voor andere mensen natuurlijk wel."

Veel bieders kwamen uit AziĆ«. De duiven worden met gespecialiseerd vervoer naar de kopers gebracht.Ā 

Meest gelezen