Frank Vandenbroucke werkt aan verbod op Ozempic voor wie wil vermageren

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil dat het geneesmiddel Ozempic alleen nog wordt voorgeschreven voor diabetespatiënten. Er komt een Koninklijk Besluit dat verbiedt om het medicijn te gebruiken voor het tegengaan van obesitas.

Farid El Mabrouk

Mensen die lijden aan diabetes type 2 hebben Ozempic nodig om hun suikerspiegel in orde te houden. Hebben ze het niet, kunnen ze flauwvallen of epileptische aanvallen krijgen. Maar aangezien Ozempic ook de eetlust afremt en tegelijkertijd sneller een verzadigd gevoel geeft, is het geneesmiddel ook populair bij iedereen die wil afvallen. Niet alleen bij mensen die echt een probleem hebben met obesitas, maar ook bij personen die op een makkelijke manier kilo’s kwijt willen raken.

Door de populariteit kan de producent niet meer volgen. Vorig jaar ontstond al een tekort en ook nu is dat weer het geval. Om die reden lanceerde het Geneesmiddelenagentschap FAGG in 2022 al een oproep om het medicijn voor te behouden aan diabetespatiënten. Een vraag dat het vorige maand nog eens stelde. Net zoals minister Vandenbroucke trouwens. Maar de demarches veranderden weinig aan de situatie. Het tekort blijft aanhouden, nog minstens tot begin volgend jaar.

LEES OOK. Expert waarschuwt voor ‘diabetes-tsunami’: “Twee derde van wie diabetes heeft, weet het wellicht niet”

De socialistische minister is daarom van plan om het gebruik nu wettelijk te regelen. Hij gaat komende woensdag aan de Task Force Onbeschikbaarheden voorstellen om het medicijn enkel nog ter beschikking te stellen van patiënten met diabetes type 2. Toch zolang het tekort aanhoudt. Krijgt Vandenbroucke woensdag groen licht, dan werkt hij nadien een Koninklijk Besluit uit om het ook juridisch afdwingbaar te maken.

Sommige artsen zijn nu al streng en schrijven het middel enkel voor voor diabetespatiënten, maar anderen zijn dat veel minder. Ozempic is ook vrij makkelijk te verkrijgen in het buitenland. Over de grens in Frankrijk, of gewoon op internet. Een vragenlijst invullen en zeggen dat je Body Mass Index (BMI) hoog is, en je kunt het geneesmiddel op de kop tikken.

In principe zijn artsen vrij in hun voorschrijfgedrag, maar volgens Frank Vandenbroucke is er toch een manier om wettelijk op te treden: in uitzonderlijke omstandigheden - wanneer er dus een tekort aan een bepaald geneesmiddel is - kunnen er wel beperkingen worden opgelegd. Het is deze weg die de minister van Volksgezondheid nu bewandelt. Binnen een tweetal weken zou het verbod in kannen en kruiken moeten zijn.

LEES OOK. Onze reporter test zelf of je snel aan Ozempic kan geraken zonder voorschrift: “Ik vul in: ik wil wat buikvet verliezen”

LEES OOK. Het werkt beter om af te vallen dan Ozempic, maar in België is Wegovy niet te koop: hoe komt dat?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER