Van Quickenborne had het over “een individuele fout”, maar de Hoge Raad voor Justitie wil nagaan of er structurele problemen zijn.© BELGA

Hoge Raad voor Justitie opent onderzoek naar vergeten dossier rond terrorist Brussel

De Hoge Raad voor Justitie start een onderzoek naar het vergeten dossier rond de Tunesische terrorist Abdesalem Lassoued. De raad, die mogelijke fouten binnen justitie kan onderzoeken, wil nagaan hoe de vergetelheid mogelijk was, welke elementen allemaal een rol hebben gespeeld en hoe dergelijke fouten in de toekomst vermeden kunnen worden. Het is niet de bedoeling om ook op zoek te gaan naar individuele fouten, of om individuele magistraten met de vinger te wijzen.

Het is op enkele weken tijd al het tweede onderzoek dat wordt aangekondigd door de Hoge Raad. Eerder was ook al beslist dat er een onderzoek komt naar mogelijke fouten in het Dossier Kelk, het ruchtmakende dossier rond misbruik in de kerk. Ook dat was oorspronkelijk een onderzoek van het Brusselse parket, voor het werd doorgeschoven naar het federaal parket. In het Dossier Kelk werden spectaculaire huiszoekingen gehouden in onder meer het aartsbisschoppelijk paleis. Maar het hele onderzoek baarde finaal een muis.

Deze keer wil de Hoge Raad weten hoe een Tunesische vraag om uitlevering zomaar onbehandeld kon blijven op het Brusselse parket, waardoor Lassoued ongemoeid werd gelaten en twee Zweedse voetbalsupporters kon vermoorden. Voormalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) noemde dat bij zijn aftreden “een zware individuele fout”. De Hoge Raad wil nagaan of er sprake is van structurele problemen. (sdb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer