Piloot probeerde in volle vlucht motoren stil te leggen en wordt nu aangeklaagd voor 83 moordpogingen

Joseph David Emerson (44), een beroepspiloot die voor een keer als passagier meevloog in de cockpit, heeft geprobeerd de motoren uit te schakelen in volle vlucht. Hij riskeert nu een jarenlange gevangenisstraf.

tg

Emerson boekte voor zondag bij luchtvaartmaatschappij Alaska Airlines een vlucht van Everett, in de staat Washington, naar San Francisco in Californië.

Als collega-piloot mocht hij van de gezagsvoerder plaatsnemen in de cockpit. Maar in volle vlucht begon de man zich plots vreemd te gedragen. Hij werd agressief en probeerde de motoren stil te leggen. Als piloot wist hij uiteraard perfect hoe hij dat moest doen.

De piloot en copiloot reageerden snel en konden de man neutraliseren. De motoren vielen niet uit en de vlucht werd veilig omgeleid naar Portland, in de staat Oregon. Alle passagiers konden op een latere vlucht verder vliegen. De piloot in kwestie werd door de politie gearresteerd.

In een opname van de communicatie met de luchtverkeersleiding zegt een van de piloten: “We hebben de man die probeerde de motoren uit te schakelen, uit de cockpit weten te zetten. Het klinkt niet alsof hij problemen achterin veroorzaakt. Ik denk dat hij is gekalmeerd.”

Medisch geschikt

Waarom de man plots de motoren wilde uitschakelen, wetende dat de Embraer-175 dan riskeerde te crashen, is niet bekend. Hij was onlangs nog medisch onderzocht en goedgekeurd om te vliegen.

De man wordt nu beschuldigd van 83-voudige moordpoging, want zo veel bemanningsleden en passagiers waren er aan boord. De man zou ook nog geprobeerd hebben het brandblussysteem in het toestel in werking te stellen, maar ook dat werd door de alerte crew vermeden. Er loopt nu een onderzoek.

Dat hij in de cockpit meevloog is alleszins niet zo uitzonderlijk. Verschillende luchtvaartmaatschappijen laten toe dat piloten die niet aan het werk zijn mee kunnen reizen in de cockpit op een klapstoel, net achter de piloten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer