Emma neemt Emile mee om te gaan sporten.© VTM

Ruim je condooms op en maak goede afspraken over hoe je tv kijkt: dit zijn de lessen uit ‘Blind getrouwd’

Samenwonen, dat betekent ook: elkanders ‘maniertjes’ ontdekken. Dat was maandag niet anders in ‘Blind getrouwd’, waar condooms bleven rondslingeren en iemand ‘binnenzitkledij’ leerde kennen.

bpr

Wees eerlijk maar beleefd

Geen uitdrukking in de Nederlandse taal die zo hard fatsoen en beleefdheid combineert met een helder, onderliggend waardeoordeel als het woord “speciaal”. “Speciaal”, zegt Jolien dan ook wanneer ze ziet dat Brecht een cafétoog heeft in het midden van zijn appartement. Met een rijk assortiment dranken en een vintage Stella Artois-logo aan de muur. Het mist alleen nog een stamgast die worstelt met de zwaartekracht en scheef zakt op z’n barkruk.

“Allé, het heeft zijn charme, hé”, probeert ze nog. Maar je onthoudt vooral: “Speciaal”. Dat woord met zoveel rijkdom verborgen achter acht letters: “Ik heb je graag, je mag gerust een eigen smaak en mening hebben en ik wil je helemaal niet schofferen, maar ik vind er waarlijk geen zak aan.” Ook te gebruiken bij: pasgeboren kindjes bij wie je schrikt van de naam en vrienden met een bureaujob die in hun midlife houtbewerking gaan volgen.

Wanneer op café gaan als het café ook naar jou kan komen, meent Brecht.© VTM

Ruim je condooms op

Gelukkig liet Brecht wat condooms rondslingeren om de aandacht af te leiden van zijn toog. “Dat zijn fouten”, aldus Jolien, nadat ze een deur opentrok. De kijker krijgt zijn verzameling niet in beeld, maar ziet haar wel verbaasd naar de grond staren alsof de hele vloer bezaaid is. Het roept ook vragen op over waar die deur heen leidt: het toilet, de badkamer, of een ingebouwde condoomkast?

“Die liggen daar al héél lang. Die zijn zelfs al over tijd”, repliceert Brecht nog. Mocht, elke keer dat een man dat zegt tegen zijn nieuwe partner, een bedwants sterven, de plaag was al uitgeroeid. Had hij toch maar een stamgast op een barkruk, dan kon hij het op hem steken.

En dan vindt Jolien de condooms van Brecht.© VTM

Maak afspraken over hoe je tv kijkt

Onderschat nooit het belang van goede afspraken over televisie kijken. Isabelle en Matthieu mogen alvast een nijpend verschilpunt ontdekken: die eerste houdt van een soort onafgebroken communicatie voor het scherm, de ander net niet. Misschien kan dat worden toegevoegd aan de deelnameformulieren van Blind getrouwd: “Voor mij kan praten absoluut niet / enkel bij een korte vraag / om alles te benoemen en mee te lippen wat je ziet.”

De twee leggen de Disney-film Encanto op en nestelen zich in de zetel, waarna Isabelle woord voor woord meezingt. “Zo iemand heb ik nog nooit in mijn leven ontmoet”, aldus Matthieu met een glimlach om de lippen en paniek in de ogen. “Speciaal”, had hij ook kunnen zeggen.

Isabelle houdt van babbelen en zingen voor tv.© VTM

Leer elkanders woordenschat

Elke mens heeft zijn eigen huis-, tuin- en keukengebruiken. Die van elkaar leren kennen, komt soms met een handleiding. Emma en haar zus hebben duidelijke vestimentaire voorkeuren en zweren onder meer bij binnenzitkledij – daar mag je hoogstens mee naar de bakker en nee, je mag er ook niet in slapen – en binnen- en buitenslippers. Als je de wagen voor je deur moet inladen, betekent dat: wisselen aan de drempel. En het liefst ligt er nog een vast paar in koffer van de auto, voor het geval dat je onderweg onverwacht in een situatie belandt die smeekt om slippers.

Emile verbaast zich over de kledingafspraken van Emma.© VTM

Denk goed na over je koosnaampje

De ogen zijn misschien van oudsher de poort naar de ziel, maar het koosnaampje dat iemand geeft aan haar of zijn wederhelft, is dat nog meer. Het zegt iets over je intrinsieke meligheid of net het gebrek eraan, en of er veel liefde in je hartje woont of net niet. In dat opzicht is “wifey”, dat Matthieu gebruikt, nog best neutraal. Het is z’n vrouw-met-een-schattige-twist.

Al zet Matthieu misschien gewoon ‘Wifey Isabelle’ in zijn contactenlijst om haar te kunnen onderscheiden van de andere Isabelles in zijn leven: Isabelle van de bakker, Isabelle van de verzekeringen en Isabelle van die zatte avond.

Isabelle wordt in de gsm van Matthieu ‘Wifey Isabelle’.© VTM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer