Zo gevaarlijk dat zijn naam en foto al worden verspreid: klopjacht op voortvluchtige, en ook Belgische politie moet helpen

In Nederland is een grote klopjacht aan de gang op de 24-jarige Bretly Dorder. Hij wordt als ‘levensgevaarlijk’ beschouwd, en ook de Belgische politie is intussen gevraagd om mee uit te kijken.

Thierry Goeman

Justitie in Nederland is meestal terughoudend als het gaat om namen en foto’s van verdachten vrij te geven, maar in het geval van Bretly Dorder is het risico op nieuwe feiten zo groot dat er een ‘urgent’ opsporingsbericht werd verspreid.

De officier van justitie heeft ook een beloning van 25.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die naar zijn arrestatie kan leiden. Zo bang is men van de 24-jarige Nederlander die als ‘levensgevaarlijk’ wordt beschouwd.

Gezocht voor moord

Bretly Dorder, met een fors postuur en zonder vaste woon- of verblijfplaats, heeft een strafblad van meerdere pagina’s en wordt nu gezocht voor de moord op de 60-jarige psychiater Jean van Griensven. Die werd in de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 oktober in zijn appartement aan het Handelsplein in Rotterdam doodgeschoten. Door Bretly, zo staat intussen vast.

Aanvankelijk werd gedacht dat Dorder, die al langer met psychische problemen kampt, patiënt was bij Van Griensven en dat de feiten gebeurden tijdens een consultatie. Maar dat is niet zo. Hij was nooit in behandeling geweest bij het slachtoffer. Speurders ontdekten dat de twee een seksdate hadden die fatale nacht.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een relatie hadden ze niet, maar de 24-jarige voortvluchtige Nederlander bezocht frequent chatboxen op zoek naar vluchtige contacten. Zo was hij onder meer zeer actief op de homochatroom Bullchat. Politie en justitie hebben intussen de LGBTQ+-gemeenschap gewaarschuwd via hun belangenorganisatie om extra voorzichtig te zijn voor de man en zeker niet in te gaan op voorstellen en niet af te spreken. Intussen is immers gebleken dat hij blijft contacten leggen met mannen.

Scheermes

Afgelopen weekend stak hij in Zutphen (provincie Gelderland) nog een 32-jarige man neer met wie hij een date had. Toen de politie het gewonde slachtoffer de foto van Bretly toonde, was hij formeel: híj was de man die hem had aangevallen. Maar gelukkig kon hij ontsnappen en alarm slaan.

Dorder, een man van twaalf stielen en dertien ongelukken, was sinds juli voorwaardelijk vrijgelaten nadat hij was opgesloten in de gevangenis omdat hij in april een man met een mes had bedreigd. In de gevangenis sneed hij ook een medegedetineerde met een scheermes in het gezicht.

Waar hij zich nu schuilhoudt, weet niemand. Zondag werd massaal gezocht in Wesel, gelegen tussen het Ruhrgebied en de Nederlandse grens bij Bochelt. Een vrachtwagenchauffeur had de voortvluchtige Nederlander daar gezien. Er vond een inval plaats in een woning, maar zonder resultaat.

Intussen is ook de Belgische politie gevraagd om mee uit te kijken naar de gevaarlijke Nederlander. De politie van Rotterdam roept iedereen die de man meent te herkennen op om zelf niets te ondernemen en het noodnummer te bellen aangezien hij gewapend is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer