Direct naar artikelinhoud
NieuwsBuitenland

Amerikaanse piloot die vliegtuig wilde doen neerstorten aangeklaagd voor 83 moordpogingen

Archiefbeeld 11 augustus 2018 van een vliegtuig van Horizon Air.Beeld AFP

Een piloot die zondag in de Verenigde Staten als passagier meevloog in de cockpit, heeft tijdens een vlucht geprobeerd de motoren van het vliegtuig uit te zetten. Hij is daarom aangeklaagd voor 83 pogingen tot moord, gezien het aantal inzittenden dat slachtoffer had kunnen worden van een crash.

Het incident vond plaats in een Embraer E-175 tijdens een vlucht van Horizon Air die op weg was van Everett in de staat Washington naar San Francisco in Californië. Dat meldt een verklaring van moedermaatschappij Alaska Airlines. De man had zonder succes geprobeerd de werking van de motoren te verstoren. Er was daardoor sprake van een “geloofwaardige veiligheidsdreiging”. De piloot en copiloot reageerden echter snel. De motoren vielen niet uit en de vlucht werd veilig omgeleid naar Portland in de staat Oregon. Alle passagiers konden op een latere vlucht verder vliegen.

In een opname van de communicatie met de luchtverkeersleiding zegt een van de piloten: “We hebben de man die probeerde de motoren uit te schakelen, uit de cockpit weten te zetten. Het klinkt niet alsof hij problemen achterin veroorzaakt. Ik denk dat hij is overmeesterd (door de bemanning, red.)”. De piloot verzocht nog wel om bijstand van de politie “zodra we zijn geland”.

Volgens media is de aangeklaagde piloot de 44-jarige Joseph Emerson. Hij werd op de luchthaven in hechtenis genomen. Over een motief kwam nog niets naar buiten. Hij was onlangs nog medisch onderzocht en goedgekeurd om te vliegen.