Op de plek van de aanslag in Brussel, liggen bloemen neer
IMAGO/Le Pictorium

Twee verdachten uit Parijs die mogelijk contact hadden met dader aanslag Brussel, in staat van beschuldiging gesteld

In Parijs zijn twee mannen in beschuldiging gesteld voor medeplichtigheid bij de aanslag in Brussel, een week geleden. Dat heeft het antiterreurparket laten weten. Ze stonden mogelijk in contact met de dader, Abdesalem Lassoued. Hun precieze rol zal nu verder onderzocht worden. "Wat dat betekent en of ze ook rechtstreeks betrokken waren bij bijvoorbeeld het plannen van de aanslag is nog niet duidelijk", duidt onze justitiejournalist Caroline Van den Berghe. 

Twee mannen uit de regio rond Parijs zijn in staat van beschuldiging gesteld door een Parijse onderzoeksrechter voor hun mogelijke aandeel bij de aanslag in Brussel. Dat heeft het nationaal antiterreurparket laten weten. Ze werden eind vorige week opgepakt en moesten gisterenavond voor de onderzoeksrechter komen. Die heeft beslist om hen aan te houden, ze zijn allebei in beschuldiging gesteld voor deelname aan een terroristische organisatie en medeplichtigheid aan moord in verband met een terroristische onderneming. Allebei blijven ze voorlopig in de cel zitten. 

De twee in Parijs zijn niet de enigen die in het vizier gekomen zijn van de politie na de aanslag in Brussel. Eerder werd er ook in Nantes al iemand opgepakt voor verhoor en was er in Dresden een huiszoeking. 

Over wie gaat het? En welke link hebben ze met Lassoued?

Wat weten we al over de twee mannen? Het gaat om een veertiger en een vijftiger, allebei Tunesiërs - net als de dader. 

Allebei hebben ze mogelijk contact gehad met Lassoued. "Het onderzoek bij ons heeft zich toegespitst op de mogelijke contacten van de dader. Zijn gsm, zijn computer zijn in beslag genomen en zo zijn ze daarop uitgekomen. Het federaal parket heeft dan verschillende buitenlandse veiligheidsdiensten op de hoogte gebracht en informatie gedeeld met wie hij contact had", vertelt justitiejournalist Caroline Van den Berghe. 

De verdachten hebben veelal de opeisingsvideo ontvangen. "Nu, deze mannen in Parijs zijn natuurlijk wel in verdenking gesteld. Maar wat dat te betekenen heeft en of ze ook rechtstreeks betrokken waren bij het plannen van de aanslag is nog niet duidelijk. Het is in elk geval verontrustend."

In de Franse media zijn de advocaten van de verdachten ook al aan het woord geweest. Een van de twee ontkent formeel dat zijn cliënt er iets mee te maken heeft. "Hij heeft van dichtbij of ver niks te maken met de aanslag", luidt het. De andere advocaat wilde geen commentaar geven.

Volgens onze informatie vindt er later vandaag nog een overleg plaats tussen het Franse antiterreurparket en het federaal parket in ons land. Daarbij zal de informatie samengelegd worden om zo een beter beeld te krijgen wat er allemaal aan de aanslag vooraf gegaan is.

Dan toch een netwerk?

Tot nu toe is men er vanuit gegaan dat Lassoued alleen handelde. Verder onderzoek zal nog moeten uitwijzen of hij een of andere vorm van hulp gehad heeft. Sowieso kunnen we stellen dat hij contacten gehad heeft, en dat hij zijn opeisingsvideo met verschillende mensen gedeeld heeft.

"Alles wordt nu van naaldje tot draadje nagegaan", vertelde de nieuwe minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) nog in "De afspraak". "De federaal procureur heeft vorige week nog benadrukt dat het er alle schijn van heeft dat het gaat over een lone actor, iemand die op zichzelf beslist om de vreselijke dingen te doen. Dat neemt niet weg dat die kerels ergens moeten radicaliseren. Dat gebeurt vaak via sociale media. Maar het daarom niet zo dat er sprake is van een netwerk."

Videospeler inladen...

Meest gelezen