Weer een stap in de richting van toetreding van Zweden tot de NAVO; nu is het de beurt aan Boedapest om toe te geven

Met een wetsvoorstel voor het nieuwe Turkse parlement is het lidmaatschap van Zweden bij de NAVO slechts een kwestie van (nog wat meer) tijd. Tenminste, tenzij Hongarije besluit een vergelijkbare chantagepoging te ondernemen.

Waarom is dit belangrijk?

Het is de grote geopolitieke verschuiving van het decennium, de oorlog van Poetin in Oekraïne. Die werd gepresenteerd als een preventief om de uitbreiding van de NAVO naar de Russische grenzen tegen te gaan, maar had precies het tegenovergestelde effect. Als Oekraïne of Georgië niet op korte termijn toetreden tot het bondgenootschap, zijn het de traditioneel neutrale noordelijke landen die hebben besloten deze stap te zetten. Dit heeft ook de verdeeldheid binnen de NAVO aan het licht gebracht.

Turkse goedkeuring

In het nieuws: de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft het wetsvoorstel ondertekend om Zweden op te nemen in de NAVO en het ter goedkeuring teruggestuurd naar het Turkse parlement.

  • Erdoğan heeft dus zijn belofte waargemaakt om dit punt aan te pakken zodra het nieuwe Turkse parlement was gevormd na de verkiezingen. Na langdurig Turks verzet is dit een opluchting voor Zweden, hoewel het land heeft moeten toegeven aan alle eisen van Ankara.
  • Stockholm zal de uitlevering van Koerdische asielzoekers in Zweden, die verdacht worden van banden met Koerdische autonome bewegingen, verder moeten versterken. Het noordelijke land zal zich ook niet langer kunnen verzetten tegen wapenleveringen aan Turkije.

Boedapest in afwachting

Aan de Turkse kant lijkt de kwestie eindelijk te zijn opgelost. Maar Hongarije heeft de uitbreiding van het bondgenootschap naar Zweden nog steeds niet geratificeerd. Het is belangrijk op te merken dat unanimiteit onder de leden noodzakelijk is. Boedapest heeft echter nooit concrete redenen gegeven voor zijn aarzeling. President Orban heeft weliswaar gewezen op kritiek van Zweden op de toestand van de Hongaarse democratie, zoals The Guardian meldt. Maar er is niets concreets.

  • Het is algemeen bekend dat Viktor Orban nauwe banden heeft met Beijing en vooral Moskou. Zijn recente handdruk met Vladimir Poetin heeft hem kritiek opgeleverd van andere Europeanen.
  • Maar zou hij in zijn eentje zijn veto kunnen handhaven tegen de toetreding van Zweden? Dat is onwaarschijnlijk. Zijn positie leek in lijn te zijn met die van Turkije, zelfs als er niets concreets te winnen viel.
  • Functionarissen binnen de NAVO hebben verklaard dat Hongarije voortdurend geruststellend heeft gesproken en heeft verklaard dat het niet de laatste zal zijn om te ratificeren. De Turkse goedkeuring zou dus voldoende signaal moeten zijn voor Boedapest.
  • Maar dit kost allemaal tijd, wat frustrerend is voor de Zweden en de meest betrokken leden van het bondgenootschap. Dit benadrukt het zwakke punt van de NAVO: politiek gezien zitten de lidstaten niet altijd op dezelfde lijn. En Turkije, een belangrijke militaire speler, vooral in de Zwarte Zee, kan gemakkelijk het deken naar zich toetrekken, terwijl het een eigen agenda volgt, met name in de Kaukasus, waar het zijn eigen invloedssfeer creëert.

(n/ns)

Meer