Jelle Vermeersch brengt plattelandsleven in beeld met expo "Buitenmensen": "2.500 kilometer met oude tractor afgelegd door België"

In de Sint-Pietersabdij van Gent kan je de expo "Buitenmensen" bezoeken. Fotograaf en verhalenverteller Jelle Vermeersch brengt daarin het leven op het Belgische platteland in beeld. Hij reed 2.500 kilometer met een oude tractor en luisterde naar de verhalen. "Op het platteland hebben mensen er nood aan om gehoord te worden", vertelde hij aan Radio2-reporter Margaux van de regio. 

Margaux Bogaert is Margaux van de regio. Ze gaat elke ochtend op pad voor Goeiemorgen Morgen! op Radio2, op zoek naar verhalen uit jouw streek. Heb jij groot of klein nieuws voor Margaux? Laat het ons weten!

Fotograaf en verhalenverteller Jelle Vermeersch heeft een grote fascinatie voor het platteland en de mensen die er leven. In zijn expo "Buitenmensen" in de Sint-Pietersabdij van Gent kan je die fascinatie bewonderen. "Om de mensen en verhalen vast te leggen, ben ik met een omgebouwde tractor uit 1972 door heel België gereden. De beestenwagen heb ik omgebouwd tot een fotostudio. Ik heb meer dan 2.500 kilometer afgelegd." 

Roadtrip van meer dan 2.500 kilometer

Jelle was 80 dagen onderweg . "Ik ben vertrokken in de Westhoek en ben via de grens met Noord-Frankrijk via de Ardennen naar Limburg gereden. Daarna zette ik mijn tocht via Zeeuws-Vlaanderen verder om te eindigen in Gent."

Hij houdt er prachtige herinneringen aan over. "In de zomer was dat fantastisch. Je rijdt open en bloot en tuft mee op het ritme van het landschap. In de wintermaanden zat ik bij -9° Celsius in de Ardennen, dat was een uitdaging. Op het einde van de rit zat mijn rug helemaal vast. Maar het was het waard."

Gebroeders Callewaert

Van kappers, over bedrijfsleiders tot boeren en priesters. Er wonen heel verschillende mensen op het platteland. Maar het verhaal dat Jelle zal bijblijven, is er één over landbouwers. "De drie gebroeders Callewaert blijven me voor altijd bij", zegt Jelle. "Het zijn drie jonkmannen die meer dan 90 jaar oud zijn. Niemand van hen is ooit getrouwd. Ze werken nog met het trekpaard op het veld. Ik ben bij hen thuis koteletten gaan eten en heb gebabbeld over het leven.

Mensen die op het platteland wonen, hebben de indruk dat ze overgeslagen worden door de media en de politiek.
Fotograaf en verhalenverteller Jelle Vermeersch

Platteland versus de stad

Jelle groeide op in Keiem bij Diksmuide, maar woont ondertussen meer dan 20 jaar in Gent. "Mensen die op het platteland wonen, doen dat meestal omdat ze een vorm van stilte en rust zoeken. Ik merkte dat ze heel enthousiast waren dat er iemand tijd nam om te luisteren naar wat er leeft op het platteland. De bewoners daar hebben de indruk dat ze vaak overgeslagen worden door de media en de politiek."

Zelf ziet Jelle zich niet terugkeren naar het platteland. "Als het mooi weer is, verlang ik naar het verre en weidse kijken. Het platteland heeft ook een echte ziel. Maar mijn tieners die eraan gewend zijn om in Gent te wonen, zullen daar minder blij mee zijn."
 

De expo "Buitenmensen" loopt nog tot en met 14 april 2024 in de Sint-Pietersabdij van Gent.

Meest gelezen