Direct naar artikelinhoud
NieuwsGemeenteraadverkiezingen

Singer-songwriter Frederik Sioen stapt in de Gentse politiek voor Vooruit

Frederik SioenBeeld Geert Van de Velde

Opvallende kandidaat op de Gentse Vooruit-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2024: singer-songwriter Frederik Sioen. De geboren en getogen Gentenaar staat al bekend in de stad voor verschillende sociaal-culturele projecten, maar gaat nu dus voor het eerst ook een politiek engagement aan.

Sioen werd bekend begin jaren 2000 als muzikant met hits als ‘Cruisin’’ en ‘No Conspiracy at All’. De laatste jaren focuste hij vooral op zijn sociaal engagement in Gent. Zo dacht hij een concept uit waarbij er in de stad een piano op publieke plaatsen opduikt waar iedereen die wil op mag spelen. Behalve voor ‘123-piano’ zette hij zich ook al in voor acties tegen plastic verpakkingen (Plastic Attack) en 0110, een gratis festival “voor verdraagzaamheid, tegen racisme, tegen extremisme, tegen zinloos geweld”.

Tijdens de coronaperiode ontpopte hij zich tot coördinator van het platform Kunstenoverleg Gent. Als woordvoerder probeerde hij de culturele sector door moeilijke tijden te loodsen. Zo viel hij ook op bij de Gentse Vooruit-afdeling. “Frederik is iemand die altijd heel verbindend werkt”, zegt Freya Van den Bossche. “Hij zorgt ervoor dat cultuur nooit buiten de samenleving valt en slaagt erin vanuit de sociaal-culturele sector echt de stad te ‘maken’.”

“Ik heb het geluk gehad om binnen het Gents Kunstenoverleg enorm veel te leren van creatieve denkers, stadsmakers, wetenschappers en experten allerhande”, aldus Sioen. “Het is daar dat ik besefte dat beleidswerk mij ligt. Ik hoop dat meer artiesten en kunstenaars de stap zetten. We hebben nood aan de kracht van verbeelding om de toekomst vorm te geven.”

Vooruit trekt in Gent samen met Open Vld naar de lokale verkiezingen onder de naam Voor Gent. De plaatsen voor deze lijst worden in november pas bekendgemaakt. Maar bij Vooruit klinkt alvast dat Sioen op een prominente plaats mag rekenen. De ambitie is om hem tot in het schepencollege te krijgen. Maar er wordt ook niet uitgesloten dat hij het verder schopt dan dat. Zo wordt zijn naam ook genoemd voor andere, nationale kieslijsten van de partij.