© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

1 mei-speech Tom Meeuws: “Antwerpen is voorpost voor asociale experimenten geworden”

Antwerpen is een soort voorpost, een laboratorium, geworden voor asociale experimenten die niemand wil. Dat stelde Antwerps sp.a-kopstuk Tom Meeuws in zijn 1 mei-toespraak op het Zuid. Meeuws laat zich niet intimideren door de koppeling die nu al wordt gemaakt tussen de toekomstige coalitievorming in Antwerpen en die op nationaal niveau. “Wij praten met partijen die déze stad willen hervormen”, zegde hij na afloop van zijn speech.

“De federale afbraakregering met haar schaduwkabinet op het Schoon Verdiep zorgt ervoor dat we het ronduit asociale beleid van het stadsbestuur hier dubbel zo hard voelen”, zegt Tom Meews maandag. “Deze week hebben we nog het slechtst denkbare nieuws gekregen. Deze week bleek dat het OCMW in deze stad niet enkel de zorg commercialiseert, maar ook zelf een commercieel bedrijf is geworden. Het heeft vorig jaar 22 miljoen euro winst gemaakt! Dat is geld dat van de bevolking is afgenomen en nooit is teruggegeven.”

Veel Antwerpenaren wachten niet meer op de politiek, stelt Meeuws vast. “Ze nemen zelf het heft in handen, omarmen de stad en steken de handen uit de mouwen. Maar ik ga er geen doekjes om winden, ik ben tegenwoordig zelf politicus en ik ben het afgelopen halfjaar voortdurend aangesproken door mensen die me zeggen: je gaat nu toch niet aan politiek doen hé? Vrienden, er is niets mis met politiek. Er is niets mis met te strijden voor een betere samenleving en een stad waar bestaanszekerheid en goed werk worden gegarandeerd.”

Meeuws wil daarom een sociaal pact sluiten over het samenleven in de stad en in het land. Daarin mag volgens hem best plaats zijn voor strenge regels over stilte na 22 uur of ophouden met dubbel parkeren. Maar er moet ook duidelijkheid komen over de zware beroepen, de job van leerkracht en het statuut van de dokwerkers.

De Antwerpse sp.a-voorzitter voelt zich niet het hoekje geduwd door voorspellingen die Kris Peeters (CD&V) aanduiden als kingmaker in Antwerpen of Wouter Van Besien (Groen) als populairste linkse politicus. “Het is nog 1,5 jaar voor de verkiezingen”, zegt hij. “In tussentijd gaan wij praten met iedereen die de stad wil hervormen.” Een eventuele nauwere samenwerking met bijvoorbeeld Groen behoort daarbij nog steeds tot de mogelijkheden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER