Foto: Jasper Jacobs

Celstraffen tot 17 jaar voor terroristische "Krugergroep" die gewelddadige home invasion pleegde op bankier in Hoboken

Vier mannen die een gewelddadige home invasion hebben gepleegd bij een bankier in Hoboken, zijn veroordeeld tot celstraffen tot 17 jaar. Volgens de rechtbank is het ook bewezen dat de verdachten de buit wilden gebruiken om een terreurgroep te financieren, de zogenaamde "Krugergroep".

In Antwerpen stonden dinsdag vijftien geradicaliseerde moslims terecht voor hun betrokkenheid bij de activiteiten van de terroristische "Krugergroep". Bijna twee jaar geleden overvielen vier van de leden een bankier in de slaapkamer van zijn woning, aan de Hertog van Brabantlei in Hoboken.

De man werd erg zwaar aangepakt. Volgens het openbaar ministerie was er sprake van foltering. De daders zouden voor 1 miljoen euro aan cryptomunten hebben buitgemaakt. Twee van de vier mannen kregen een celstraf van 17 jaar, de tweede verdachte moet 15 jaar in de cel en de derde 13 jaar.

Kas spijzen voor aanslag

De mannen maakten dus deel uit van de "Krugergroep", genoemd naar het Krugerplein in Borgerhout waar ze aanvankelijk afspraken. De groep dweepte met terreurorganisaties als IS en Sharia4Belgium en wilde die ideeën ook verspreiden. Dat deed ze zowel online als fysiek. In een afgeluisterd gesprek werd er gesproken over een aanslag op het mastergebouw van de Antwerpse politie. Dat plan kon toen nog niet worden uitgevoerd omdat de financiële middelen ontbraken.

De home invasion in Hoboken werd op dezelfde locatie voorbereid als waar de terreurgroep samenkwam. Volgens de rechtbank bestaat er daarom geen twijfel dat de overval bedoeld was om de kas van de bende te spijzen en terrorisme te financieren.

De andere leden werden veroordeeld tot celstraffen van 18 maanden tot 8 jaar. Ze moeten ook verplicht een deradicaliseringscursus volgen.

Meest gelezen