Te veel kopstukken in ene provincie, geen kopstukken in andere: crisis bij Open Vld zet ook lijstvorming op zijn kop

De crisis bij Open Vld is niet los te zien van de lijstvorming. Een partij die zo slecht peilt, heeft maar weinig verkiesbare plaatsen te geef. En met het vertrek van Gwendolyn Rutten en de komst van Paul Van Tigchelt wordt het er niet makkelijker op.

Arnout Gyssels

Exit Gwendolyn Rutten. Voor Open Vld Vlaams-Brabant betekent dat meteen 45.000 stemmen minder en de kopzorgen van wie haar moet vervangen. Verschillende liberalen koesteren de hoop dat Rutten nog te overtuigen is om te duwen of op zijn minst een strijdplaats aan te nemen. Helemaal de deur dichtgegooid heeft ze ook niet, klinkt het. Maar er moet wel een nieuwe lijsttrekker gevonden worden.

LEES OOK. STANDPUNT. Open Vld wordt met een eerzuchtige, koppige kilheid geleid door de premier van dit land

Voor de Vlaamse lijst lijkt huidig Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde een certitude. Voor de Kamer duiken een paar gegadigden op. Voormalig staatssecretaris van Begroting Eva De Bleeker hoopt nog altijd op eerherstel en een mooie plaats voor 2024. De vraag is of de kloof tussen haar en premier Alexander De Croo niet te groot is. Goedele Liekens – een andere naam die getipt werd – wordt het alvast niet. De seksuologe laat op de regionale zender ROB-tv verstaan dat ze niet opnieuw opkomt in 2024.

LEES OOK. “In het geval van Van Tigchelt gaan ‘Antwerpenaar’ en ‘arrogantie’ feilloos samen”: Open Vld’ers halen hard uit naar “Antwerpse logica” van partijtop

In de provincie Antwerpen is het probleem van een andere aard. Met Paul Van Tigchelt erbij, lopen daar met Vlaams viceminister-president Bart Somers en partijvoorzitter Tom Ongena nu drie potentiële lijsttrekkers rond voor twee lijsten. De meest waarschijnlijke uitkomst is dat Somers de Vlaamse lijst duwt – hij moet zijn zetel op eigen kracht kunnen binnenhalen – en dat Ongena Vlaams en Van Tigchelt federaal trekt. Al blijft het afwachten wat Kamerlid Marianne Verhaert en Vlaams fractieleider Willem-Frederik Schiltz doen. “Het zijn de provinciale leden die kiezen”, zegt een bron. “En het is nog gebeurd dat die tegen de plannen van de partijleiding ingaan. Zeker voor Van Tigchelt is dat een gevaar.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER