Manon Schenck (31) verkozen tot Lady Chef of the Year nadat ze eerder dit jaar al haar eerste Michelinster kreeg

Manon Schenck ging met de hoofdprijs aan de haal.© bepr

De Lady Chef of the Year 2023 is Manon Schenck (31), chef van La Table de Manon in Grandhan (Durbuy). Dat werd maandagavond bekendgemaakt in Brugge, na een diner dat door de winnares zelf werd bereid.

Bert Provoost

De winnaar van Lady Chef of the Year moest een ware afvallingsrace doorstaan. Eerst was er een selectie van vijftien vrouwelijke chefs, die later uitgedund werd tot vijf finalisten. Zij moesten hun talent tonen tijdens een cook-off challenge. Uiteindelijk besliste de Lady Chef Academy op basis daarvan wie de prestigieuze gastronomische onderscheiding won.

Haar naam werd maandag pas bekendgemaakt na een diner dat door de winnares zelf bereid werd in restaurant De Karmeliet in Brugge. Ze serveerde onder andere vlaswijting, grijze garnalen en rog alvorens uit haar afgesloten keuken te komen en zich voor de gasten bekend te maken.

Prijsbeest

Schenck groeide op in de Elzas, deed ook werkervaringen op in gerenommeerde keukens in Bretagne en vestigde zich uiteindelijk in België in Durbuy, waar haar levenspartner David Delmas van afkomstig is. La Table de Manon bestaat nu acht jaar en eerder dit jaar ontving ze haar eerste Michelinster. (Lees verder onder de foto)

Victor Avonds van restaurant Victor op de Sint-Paulusplaats in Antwerpen.© Jan Van der Perre

Ze is een echt prijsbeest, want ze won in 2021 ook al de Award Jonge Chef van Michelin. In 2010 schopte ze het in Frankrijk ook al tot in de halve finale van de Trophée Femme & Chef. En ook de titel van Meilleur Apprentie de France (région Alsace) staat op haar kast. “In mijn manier van koken vind je de drie plaatsen terug die me beïnvloed hebben: De Elzas, Bretagne en België. Toen ik naar hier kwam, bracht ik onder andere kreeft, boekweit en zeewier mee in mijn koffer. Ik laat me in mijn keuken inspireren door de boeren en leveranciers die me nu omringen”, zegt ze.

Positieve aandacht

Zo visten finalisten Elien Verhulst uit Middelkerke, Alice Pollet uit Elsene, Marie Trignon (winnaar publoeksprijs) uit Modave én Victor Avonds van restaurant Victor op de Sint-Paulusplaats in Antwerpen achter het net. Die laatste zegt niet te zeer ontgoocheld te zijn. “Ik heb mijn best gedaan, maar ik ben van nature geen competitiebeest. De anderen hadden bijvoorbeeld een mapje bij met hun recept perfect uitgeschreven, terwijl ik er nog niet honderd procent uit was hoe ik sommige details zou aanpakken. Dat spontane is meer mijn stijl en werkt bij mij het beste. Ik onthoud vooral de positieve aandacht die ik dankzij deze wedstrijd heb gekregen.”

Lady Chef of the Year is een culinaire wedstrijd die sinds 1991 wordt georganiseerd. Sinds 2018 lag de wedstrijd stil, maar dit jaar werd er opnieuw een vrouwelijke chef verkozen tot de beste van België.

Een menuformule bij La Table de Manon kost tussen de 48 en 79 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen