Stad Antwerpen

Restauratie Rubenshuis Antwerpen loopt zeker drie jaar vertraging op

De restauratie van de kunstenaarswoning van het Rubenshuis zal zeker drie jaar langer duren dan eerst gepland. De opening was voorzien voor 2027. Dat wordt nu zeker al 2030. De vertraging heeft te maken met de stijgende grondstofprijzen. Er is ook asbest aangetroffen, dat is gebruikt bij een vorige restauratie. De heraangelegde tuin en een nieuwe multimediale ruimte gaan wel volgende zomer al open, zoals voorzien.

Er zijn verschillende problemen opgedoken waardoor de restauratie van de kunstenaarswoning van het Rubenshuis vertraging oploopt. De opening was gepland voor 2027 maar dat zal nu zeker al 2030 worden. "De vertraging heeft enerzijds te maken met de explosief gestegen bouwkosten", vertelt directeur Bert Watteeuw. "We hadden de restauratie van het huis geraamd op 6,9 miljoen euro. Dat is nu meer dan 30 procent meer geworden. Als openbaar museum zijn we natuurlijk gebonden aan bepaalde procedures wat het gebruik van publieke middelen betreft. Daarom moeten we nu een nieuwe opdracht met een hogere raming in de markt zetten."

Bij de restauratie is ook asbest opgedoken. "Dat is gebruikt bij vorige restauraties van het gebouw. Het is nog eens een aparte problematiek die aangepakt moet worden."

Kolveniershuis

Omdat de planning voor de restauratie toch verandert, maakt het Rubenshuis van de nood een deugd en gaat ze ook het aanpalende Kolveniershuis vervroegd aanpakken. Dat drukt de kosten omdat de restauratiewerken efficiënter kunnen gebeuren. "Het Kolveniershof is een verborgen schat in het Antwerpse patrimonium", vertelt Watteeuw. 

In de tijd van Rubens kwam daar de schuttersgilde van de stad bijeen. "Zij hebben bijvoorbeeld de Kruisafneming van Rubens in de Kathedraal besteld. Het Kolveniershof zal worden gebruikt voor allerlei publieksactiviteiten van het Rubenshuis en congressen. Het was een plek waar mensen elkaar destijds konden ontmoeten. Dat willen we terugbrengen."

De heraangelegde tuin zal onze grootste museumzaal zijn voor de komende jaren
Bart Watteeuw, directeur Rubenshuis

Volgende zomer gaat al wel een nieuwe belevingsruimte aan het Hopland open. Daar kan je je digitaal onderdompelen in het leven en het werk van Rubens. Ook de heraangelegde tuin van het Rubenshuis is dan klaar. "Het wordt de mooiste tuin van Antwerpen. Er worden momenteel 17.000 bloembollen, planten, bomen en struiken aangeplant. Het zal onze grootste museumzaal zijn voor de komende jaren", besluit Watteeuw.

Meest gelezen