Yocheved Lifshitz en Nurit Cooper worden vrijgelaten door Hamas.
Volledig scherm
PREMIUM
Yocheved Lifshitz en Nurit Cooper worden vrijgelaten door Hamas. © via REUTERS

Waarom krijgt juist de pocket-Golfstaat Qatar Hamas-gijzelaars vrij?

Bij de grensovergang met Egypte in Rafah heeft Hamas heeft opnieuw twee gijzelaars vrijgelaten. Het gaat om twee oudere Israëlische vrouwen, Nurit Cooper (79) en Yochved Lifshitz (85). Er wordt volop onderhandeld om nog meer gijzelaars vrij te krijgen. De pocket-Golfstaat Qatar speelt bij dit alles een hoofdrol. Waarom is dit land zo goed geplaatst om te onderhandelen met Hamas? Waarom laat die terreurgroep mondjesmaat gijzelaars vrij? En wat wil Hamas in ruil?

5 reacties

  • Raphaël Defour

    6 maanden geleden
    Omdat de Hamas leiding daar hun spaarpot had geparkeerd en onderdak had genomen voor hun actie die de storm ontketende. Als het erop aankomt zal Qatar zich inpassen in de consensus van Saudi met de Westerse gemeenschap. Bij 9/11 was Bin Laden een Saudi, doch de reactie/neerslag is wel in andere landen gekomen waar de fanaten vrij onderdak kregen en gedoogd werden.
  • Willy Bogaert

    6 maanden geleden
    Hamas heeft geen eisen te stellen als terroristeorganisatie . Eerst vrijlaten en dan pas hulp .Hamas kan zelf de keuze maken voor hun volk
  • Philippe Vanbelleghem

    6 maanden geleden
    omdat Qatar miljoenen heeft aan Hamas natuurlijk. En wij maar vloeibaar gas aankopen van Qatar omdat we bij de Russen niet meer moeten zijn door het wanbeleid van de EU commissie .
  • Ludovic De Beuckeleer

    6 maanden geleden
    omdat het de leiding van hamas herbergt in luxe appartementen en met hen mee heult.
  • Hans Loyaerts

    6 maanden geleden
    In Qatar zit geld, veel geld. En wat hebben de Hamas-kopstukken nodig om hun luxelevens verder te kunnen leven ? Juist, geld.