Geen tabaksverkoop meer in grote supermarkten en op festivals: zo wil Frank Vandenbroucke het roken aanpakken

Vanaf 2025 is roken verboden op en naast sportterreinen en aan de in- en uitgangen van ziekenhuizen, scholen en bibliotheken. Dat staat in het nieuwe tabaksplan van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). En dat is niet de enige maatregel: roken wordt nog maar eens flink duurder.

Farid El Mabrouk

Eind vorig jaar kwam Vandenbroucke al op de proppen met een antitabaksplan. Daarin werd het bestaande rookverbod op publieke plaatsen al uitgebreid naar pretparken, dierentuinen, kinderboerderijen en speelpleinen. Dat verbod gaat begin 2025 in.

Maar de minister voegt daar nu nog een aantal plaatsen aan toe. Zo zal roken op en naast sportterreinen voortaan ook niet meer mogen. Behalve op de horecaterrassen die in de buurt liggen, al zal daar wel een rookzone moeten komen die uit het zicht ligt. Het verbod zal ook gelden aan de in- en uitgangen van zorginstellingen zoals ziekenhuizen of woonzorgcentra, scholen en bibliotheken. Er komt een perimeter van tien meter, aangeduid met bordjes die het verbod signaleren.

In totaal staan er tien punten in het nieuwe plan dat de federale ministerraad vorige vrijdag goedkeurde. Daarin staat ook het verbod op tijdelijke verkooppunten zoals op festivals vanaf 2025. Het eerder al ingevoerde verbod op de verkoop van tabak in grote supermarkten – van meer dan 400 vierkante meter – wordt drie jaar vroeger van kracht: vanaf 2025 in plaats van 2028. Het verbod op roken op het openbaar vervoer wordt ook uitgebreid naar professioneel vervoer zoals taxi’s en bussen.

Flink meer inkomsten

Aangezien de regering ook voor de begroting 2024 weer rekent op flink meer inkomsten uit hogere accijnzen op tabak, wordt roken ook nu weer een stuk duurder. Een pakje Marlboro Red met 20 sigaretten kost volgend jaar 10,8 euro, een stijging van net geen 60 procent ten opzichte van 2020, toen het nog 6,8 euro was. Een sigaret zal dan per stuk 54 cent kosten. Voor roltabak is de stijging nog forser. Voor een pakje Lucky Strike van 50 gram gaat het bijna om een verdubbeling: van 9,7 euro in 2020 naar 18,7 euro in 2024.

Nog in het plan: de gezondheidswaarschuwing die al lang voor sigaretten bestaat die straks ook voor voor sigaren en cigarillo’s te zien zal zijn. Er komt voor alle tabaksproducten trouwens een gestandaardiseerde verpakking. En het bestaande verbod op het online kopen van tabak wordt uitgebreid naar apparaten waarmee producten op basis van tabak kunnen worden geraakt, zoals waterpijpen. (lees verder onder de foto)

Er komen extra drempels om roken te ontmoedigen.© ROBIN UTRECHT

Er komt volgend jaar trouwens een grootschalige controlecampagne op de verkoop van tabak. De inspectiediensten krijgen ook extra bevoegdheden. Zij zullen bij het vaststellen van overtredingen voortaan zaken kunnen sluiten. En verkopers worden verplicht een identiteitsbewijs te vragen aan iedereen die er jonger dan 25 uitziet.

“We willen dat mensen, en zeker jongeren, beter beschermd worden en minder in contact komen met tabak of alternatieve rookmiddelen. Daarom werpen we drempel na drempel op, om het de tabakslobby moeilijker te maken hun ongezonde producten aan de man te brengen. De rokers reiken we dan weer de hand om hen te helpen te stoppen met roken”, stelt minister Vandenbroucke naar aanleiding van de voorstelling van zijn plan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer