Welke smeerkaas is de beste volgens expert? “Beter dan La vache qui rit voor minder dan de helft van de prijs”

Het A-merk te duur voor je portefeuille? Wij gaan op zoek naar Plan B. Kaasmeester Frederic Van Tricht opende zeven smeerkaasdriehoekjes: zes van huismerken en eentje van La Vache qui rit. Op zoek naar het antwoord op de vraag of dat A-merk het extra geld waard is. “Dit is echt wel een lekker smeerkaasje voor weinig geld. En niet alleen voor op de boterham, zo’n driehoekje pluk je ook uit de koelkast om puur te eten als tussendoortje.”

Chris Snick

Milbona 3/10

“Smaakloos”

* Gekocht bij Lidl

* 400 g, 24 porties

* 2,79 euro (6,98 euro/kg)

* 245 kcal, 21 g vetten, 5 g suikers en 1,8 g zout

“Compact qua structuur en gelig qua kleur. Maar vooral: dit mist absoluut smaak. Smeer dit op een goeie stevig smakende boterham én je proeft niets meer van het smeerkaasje. Minarine heeft meer smaak. Dit is niets veel meer dan textuur in de vorm van een driehoekje.”

Classic 4/10

“Smaakje hoort niet thuis in smeerkaas”

* Gekocht bij Carrefour Market

* 140 g, 8 porties

* 1,39 euro (9,93 euro/kg)

* 253 kcal, 21 g vetten, 7 g suikers en 1,5 g zout

“Opnieuw geel van kleur en vrij compact qua structuur. Er zit wel een smaakje aan dat ik niet direct verwacht in smeerkaas. Het is nogal zoutig maar mist vooral de fraîcheur die een smeerkaasje wel moet hebben. Dit klopt niet voor mij.”

Valblanc 5/10

“Teleurstellend qua smaak”

* Gekocht bij Aldi

* 400 gram, 24 porties

* 2,49 euro (6,23 euro/kg)

* 244 kcal, 20 g vetten, 6 g suikers en 1,7 g zout

“Dit ruikt toch al wat kazig. De kleur is lichtgeel en de structuur is ‘semi dens’. Niet zo stevig dus als vorige. De smaak vind ik wel teleurstellend. Je hebt aroma, maar de smaak blijft achter. Je verwacht iets dat niet komt. Het mondgevoel is ook vreemd, niet dat smeuïge dat een smeerkaasje moet hebben. Dit is niet slecht, maar ook niets meer dan dat.”

Boni 6/10

“Mag wat meer karakter hebben”

* Gekocht bij Colruyt

* 400 g, 24 porties

* 2,79 euro (6,98 euro/kg)

* 244 kcal, 20 g vetten, 6 g suikers en 1,7 g zout per 100 g

“Op dit pakje staat ook ‘smeltkaas om te smeren’. Wat correct is, smeerkaas wordt dikwijls gemaakt van overschotjes of kaas met foutjes in. Kaas die wat fout gerijpt is of zo. Dat wordt dan gesmolten en danig verwerkt dat het allemaal dezelfde smaak krijgt. Vandaar dus de naam ‘smeltkaas’. Deze is redelijk neutraal vind ik. Weinig aroma, opnieuw een halfvaste structuur, mild van smaak, weinig zout. Niets verkeerd, niets van uitschieters. Het mondgevoel vind ik wel aangenaam. Maar het kaasje mag voor mij gerust wat meer karakter hebben.”

Everyday 7/10

“Er zit wat beet aan”

* Gekocht bij Colruyt

* 140 g, 8 porties

* 0,98 euro (7 euro/kg)

* 240 kcal, 20 vetten, 7 g suikers en 1,8 g zout per 100 g

“Een compact kaasje met best wel wat beet aan. Qua structuur wel een buitenbeentje, zeker als je het vergelijkt met La Vache qui rit dat veel smeuïger is. Maar dit vind ik niet fout hoor. Het is voller van smaak dan het A-merk, heeft ook minder dat yoghurt-achtige. Maar het is wel wat zouter ook. Lekker, maar nog niet de topper.”

La Bonne Vache 8/10

“La ‘Bonne Vache’ est vraiment bonne”

* Gekocht bij AH (ook te koop bij Jumbo)

* 400 g, 24 porties

* 2,79 euro (AH, 6,98 euro/kg), 2,99 (Jumbo, 7,48 euro/kg)

* 240 kcal, 19,5 g vetten, 7 g suikers en 1,5 g zout per 100 g

“Gelig van kleur en opnieuw meer structuur en beet dan La Vache qui rit. Het is de eerste keer dat ik écht kaas proef. Dit is smaakvol. De structuur is wel compact, maar beduidend zachter dan andere. Dit is aangenaam, lekker, hier proef je tenminste iets. Een kaasje dat je niet alleen op je boterham smeert, maar dat je ook ergens in de voormiddag uit je frigo plukt als tussendoortje. Kortom: La Bonne Vache est vraiment bonne.”

Wat met het A-merk?

La Vache qui rit 7/10

* Gekocht bij Colruyt

* 120 g, 8 porties

* 1,99 euro (16,58 euro/kg)

* 228 kcal, 17,5 g vetten, 6 g suikers en 1,7 g zout per 100 g

“Het valt op hoe verschillend de structuur van deze is in vergelijking met alle andere. Dit is zeer romig en zacht wat het super toegankelijk maakt voor kindjes natuurlijk. Zelfs voor diegene die geen kaas lusten. De smaak is goed gebalanceerd, maar niet echt uitgesproken. Het mondgevoel is leuk. Dit is ook zeer wit van kleur.”

Is het A-merk het extra geld waard?

“We hebben het hier qua prijs over bijna maal 2,5 hé. Dan vind ik dat niet het extra geld waard, vooral omdat La Bonne Vache hoger scoort. Ik moet wel zeggen dat het een klein beetje appelen met peren vergelijken is. Je kan La Vache qui rit niet één op één vergelijken met de huismerken omdat er geen enkele is die het voor 100 procent probeert na te maken. De structuur en de romigheid is telkens anders, wat me wel een beetje verbaast. La Vache qui rit is voor veel mensen dé maatstaf, dan zou je toch denken dat ze dat gaan imiteren. Maar los daarvan zet ik onze winnaar toch wel een trapje hoger hoor. La Vache qui rit zal zeker kindjes aanspreken, maar met La Bonne Vache bereik je ook een volwassen publiek dat graag kaas eet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer