Tot 17 jaar cel voor kopstukken van jihadistische ‘Krugerbende’, die cryptohandelaar urenlang folterden

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de leiders van een jihadistische terreurgroep uit Borgerhout veroordeeld tot gevangenisstraffen tot zeventien jaar voor een brutale home invasion bij een bitcoinhandelaar in Hoboken. De buit wilden de islamitische terroristen gebruiken om een bomaanslag te plegen op het nieuwe hoofdkwartier van de Antwerpse politie. Er was even sprake dat een van de verdachten net voor de uitspraak zou zijn gevlucht, maar hij had alleen de rechtszaal verlaten om naar het toilet te gaan, achteraf werd hij aangehouden.

In totaal stonden er vijftien leden van de terroristische ‘Krugergroep’, de zelfverklaarde opvolgers van Sharia4Belgium, terecht. Tegen de meelopers van de groep sprak de rechtbank gevangenisstraffen van drie tot acht jaar uit. De vier terroristen die betrokken waren bij de gewelddadige home-invasion, werden tot langere straffen veroordeeld.

Mimoun Y. en Ashraf A. kregen zeventien jaar celstraf, 16.000 euro boete en een ontzetting uit de rechten. Mohamed E.A. moet vijftien jaar de gevangenis in. Ismail Z. kreeg dertien jaar opgelegd. Aboebaker A., de zogenaamde geestelijke leider van de terroristische ‘Krugergroep’, was niet bij de home-invasion betrokken, maar als leider van de jihadistische bende werd hij wel veroordeeld tot acht jaar cel.

Cryptomunten

De feiten dateren van 14 januari 2022 in Hoboken. Vier mannen overvielen cryptohandelaar Pieter De K. in de slaapkamer van zijn woning aan de Hertog van Brabantlei. Ze hielden hem vast en folterden hem urenlang. De overvallers zouden hun slachtoffer hebben gedwongen om voor één miljoen euro aan cryptomunten te versluizen. Ook zijn moeder, die op bezoek kwam, werd vastgebonden. Maar zij kon haar andere zoon nog verwittigen. Die alarmeerde de politie.

Mimoun Y. (34) en Mohamed E.A. (24) probeerden nog te vluchten, maar werden in een aanpalende tuin gevat. Achraf A. (25) en Ismail Z. (30) hadden de woning al voor de komst van de politie verlaten en werden later gearresteerd.

LEES OOK. Terroristen overvallen Bitcoin-bankier om “oorlogskas” te spijzen: Parket eist zware straffen tegen terreurgroep Kruger

De vier verdachten maakten volgens het openbaar ministerie deel uit van de ‘Krugergroep’, een terroristische groepering die door de federale politie al maandenlang in de gaten werd gehouden. Ze wordt zo genoemd omdat de leden eerst samenkwamen op het Krugerplein in Borgerhout en later in een garagebox in Berchem. De groep dweepte met Sharia4Belgium en Islamitische Staat en zou propaganda gebruikt hebben om jongeren te ronselen en te indoctrineren met het jihadistisch salafisme. Volgens het openbaar ministerie wilden ze met de buit van de home-invasion hun oorlogskas spijzen. Spilfiguur Achraf A. sprak in een afgeluisterd gesprek over een aanslag op het mastergebouw van de Antwerpse politie, dat toen nog in aanbouw was.

Ontsnapt

De rechtbank noemt de feiten zeer ernstig. De beklaagden zijn aanhangers van een gewelddadige ideologie. Ze verheerlijken geweld en tonen geen enkel respect voor de levens van hun medemensen.

De rechtbank beval ook de onmiddellijke aanhouding van Mimoun Y., Mohamed E.A, Achraf A. , Ismail Z., Brahim M. en Aboebaker A. Er was even sprake dat die laatste zou zijn gevlucht uit het justitiepaleis, maar dat blijkt niet te kloppen. “Er is geen sprake geweest van een ontsnapping”, zegt politiewoordvoerder Willem Migom. “De betrokken beklaagde heeft de rechtszaal tijdens het beraad inderdaad verlaten. Daardoor is er verwarring ontstaan. Maar de man bleek niet te zijn gevlucht, maar heeft wel van de gelegenheid gebruikgemaakt om naar het toilet te gaan een paar telefoontjes te doen. Achteraf is hij zich komen aanbieden en is hij in de boeien geslagen.”(vdaa)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen