Themabeeld© Shutterstock

30.000 euro in wagen, 12 kilo speed in rugzak en chemische geur in garage: Bilzenaar riskeer 4 jaar cel

Bilzen/Hasselt/Sint-Truiden -

Een 58-jarige Bilzenaar riskeert een opsluiting van vier jaar voor het fabriceren van speed en het bezit en de verkoop van drugs. Toen hij vrijkwam na zijn arrestatie, begon de man volgens de Tongerse aanklager opnieuw. Hij werd betrapt met ruim 30.000 euro cash en een rugzak met 12 kilo speed. In het dossier zijn nog vier andere personen verdacht.

Shauni Deferm

In februari 2021 kreeg de politie drugsgerelateerde informatie over de vijftiger. Hij zou een handeltje in drugs runnen en zelf speed fabriceren. Er werd een gerechtelijk onderzoek gevorderd en observaties wezen er volgens de Tongerse procureur op dat de informatie klopte. “Er kwamen verschillende personen uit het drugsmilieu langs in de woning van de man. We zagen ook dat hij met zijn auto aan zijn huis vertrok en verschillende korte tussenstops maakte in heel Limburg. Uiteindelijk stak hij de grens met Nederland over.” De aanklager sprak ook over een afspraakje met Nederlanders in Alden Biesen.

30.280 euro in middenconsole

Op 30 oktober werd de vijftiger in het kader van een verkeerscontrole aan de kant gezet. Hij legde toen een positieve speekseltest af, waardoor de agenten zijn voertuig doorzochten. “Er stak 30.280 euro in de middenconsole. We hebben het voertuig laten takelen”, aldus de aanklager. Volgens de vijftiger ging het louter om spaargeld, maar tijdens de huiszoeking vonden de inspecteurs wel hasj en stelden ze een chemische geur vast in de garage.

(lees verder onder de foto)

Themabeeld© Shutterstock

Tegelijkertijd werd er ook een huiszoeking gevoerd in de woning van een 40-jarige man uit Sint-Truiden, bij wie de Bilzenaar regelmatig met de wagen stopte. Daar werd nog eens 6.700 euro cash, 45 gram cannabis en 370 gram speed in de diepvries gevonden. De twee hadden vaak telefonisch contact. De veertiger zei dat hij ‘niet echt’ dealde, maar vooral aan zijn eigen moeder doorverkocht. De speed haalde hij wel bij de Bilzenaar, gaf hij toe.

Uiteindelijk werd ook de toenmalige vriendin van de vijftiger aan het dossier gelinkt. Zij verklaarde dat ze haar vriend wel eens ‘in een grote ketel zag roeren’ en dat hij bidons in een geheime ruimte in zijn wagen verstopte. Het koppel zou tot slot samen alle sporen van drugs in de woning hebben uitgewist door de wanden te reinigen met een stoommachine. De vijftiger had al het materiaal buiten gedumpt, zo stelde de vrouw. Later vond de politie in het bos achteraan de woning zakken met kamagrapillen, bidons met amfetamineolie, een weegschaal, vaccuümmachines en verpakkingsmateriaal terug.

12 blokken speed

In mei 2022 kwam de vijftiger vrij uit voorhechtenis, maar in oktober liep hij weer tegen de lamp tijdens een nieuwe verkeerscontrole. Hij zat als passagier in het voertuig en in de rugzak achter zijn zetel vonden de agenten 12 blokken van telkens een kilo speed. De chauffeur, een vrouw uit Gingelom, zou de vijftiger naar Hasselt brengen om daar een deal te sluiten. Maar de Hasseltse afnemer ontkent dat de 12 kilo speed voor hem waren. Toch moet ook hij zich verantwoorden voor drugsbezit.

De Tongerse procureur eist voor de Bilzenaar een opsluiting van vier jaar en een geldboete van 12.000 euro. De vier andere verdachten, waaronder zijn vriendin, de twee afnemers en de chauffeur, riskeren tussen 12 en 18 maanden cel en boetes tot 8.000 euro. De raadsman van de Bilzenaar, meerster Jurgen Millen, vraagt een autonome probatiestraf.

Vonnis volgt op 21 november.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer