Klimaatopwarming kost de wereld 391 miljoen dollar per dag: “Dit is een onderschatting”

Volgens een studie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications kost de klimaatopwarming de wereld 391 miljoen dollar per dag. De onderzoekers waarschuwen zelf dat het om een onderschatting gaat. Ze kunnen naar eigen zeggen niet alle gevolgen van de klimaatopwarming meten, zoals de psychologische impact op mensen.

Waarom is dit belangrijk?

Door de opwarming van de aarde moeten we almaar vaker het hoofd bieden aan extreme weersomstandigheden, gaande van bosbranden tot volledige gebieden die onder water komen te staan. De wereldleiders hebben in 2015 een klimaatakkoord gesloten in Parijs, waarin ze de belofte hebben gemaakt om de opwarming beperkt te houden tot 2 graden ten opzichte van het pre-industriële niveau. Het is nog maar de vraag of we die doelstelling zullen halen.

In het nieuws: Extreme weersomstandigheden die te wijten zijn aan de klimaatopwarming hebben de wereld van 2000 tot 2019 gemiddeld 143 miljard dollar per jaar gekost, oftewel 391 miljoen dollar per dag. Dat leert het onderzoek in Nature Communications.

  • "Het grootste deel (63 procent) hiervan is te wijten aan het verlies van mensenlevens", verduidelijken de onderzoekers. "De overige kosten zijn het gevolg van de vernietiging van eigendommen en andere bezittingen."
  • De grootste verlieze
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer