© Shutterstock

Cafeïne, ongezond? Twintigjarige studie beweert het tegendeel: “Vier kopjes koffie per dag houden je langer fit”

Op middelbare leeftijd regelmatig koffie- of theedrinken kan fysieke kwetsbaarheid op oudere leeftijd voorkomen. Dat suggereert een studie waarvoor onderzoekers twee decennia de eet- en drinkgewoonten onderzochten bij 12.000 mensen.

Hanne Vandenweghe

Een team onderzoekers verbonden aan de nationale universiteit van Singapore analyseerde tussen 1993 en 2017 de eet- en drinkgewoonten van ruim 12.000 mensen. Alle deelnemers waren tijdens de langgerekte proefperiode tussen 45 en 75 jaar oud.

Toen de respondenten gemiddeld 53 jaar oud waren, bevroegen de vorsers hen een eerste keer over hun eet- en drinkgewoonten. Ze polsten onder meer hoe vaak ze chocolade en frisdrank nuttigden, maar ook hoeveel cafeïnerijke dranken zoals thee en koffie ze consumeerden.

In daaropvolgende interviews, ongeveer twintig jaar later, werden de deelnemers bevraagd over hun gewicht en algemeen energieniveau. In deze fase voerden de onderzoekers ook verschillende testjes uit om de fitheid van de proefpersonen te meten, waaronder een krachtmeting van hun handgreep.

Wat blijkt? De resultaten, verschenen in het vakblad , gepubliceerd in journal of the American medical directors association, suggereren dat personen van middelbare leeftijd die koffie, zwarte thee of groene thee consumeerden op oudere leeftijd een aanzienlijk kleiner risico op fysieke kwetsbaarheid hadden. Vooral degenen die vier of meer koppen koffie per dag dronken, hadden een lagere kans vergeleken met mensen die niet elke dag koffie dronken. Regelmatige zwarte en groene theedrinkers hadden ook een kleinere kans vergeleken met degenen die geen thee dronken. Ter info: ‘fysieke kwetsbaarheid’ werd gedefinieerd als het hebben van ten minste twee van de vier componenten: zorgwekkend gewichtsverlies, uitputting, traagheid en algehele zwakte.

Dat voordeel is volgens de wetenschappers toe te schrijven aan cafeïne, ongeacht de bron ervan. Ze willen in de nabije toekomst wel meer onderzoek doen om de specifieke verbindingen beter te begrijpen en mechanismen te identificeren die verantwoordelijk zijn voor de relatie tussen koffie, thee en het verbeterde fysiek functioneren bij ouderen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer