© REUTERS

Tabaksreus Philip Morris over nieuwe maatregelen: “Overheid rekent zich ten onrechte rijk op kap van rokers”

De strengere maatregelen die de federale regering neemt tegen roken, kunnen niet op de goedkeuring rekenen van tabaksreus Philip Morris. Volgens het bedrijf rekent de overheid “zich ten onrechte rijk op de kap van de rokers, terwijl ze hen tegelijkertijd betere alternatieven zoals nicotinezakjes of verwarmde tabaksproducten ontzegt”, klinkt het in een reactie.

gli
Bron: BELGA

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) maakte dinsdag een hele batterij maatregelen bekend die tot een verdere daling van het tabaksgebruik en een rookvrije generatie moeten leiden. Een verhoging van de accijnzen is daarbij een van de blikvangers - over de hele legislatuur bekeken zal de prijs van een pakje van 6,8 naar 10,8 euro stijgen.

Maar de redenering van Vandenbroucke houdt geen steek, vindt Philip Morris International (PMI) in een schriftelijke reactie. De tabakssector draagt al stevig bij aan de begroting, klinkt het. “PMI is bezorgd over het feit dat de extra ingevoerde belasting de effectieve accijnsinkomsten uit sigaretten verder zal verminderen en de druk op de begroting nog zal vergroten en de illegale handel verder zal stimuleren”, klinkt het.

Het bedrijf wijst erop dat de inkomsten in de eerste acht maanden van dit jaar goed 200 miljoen lager liggen dan in dezelfde periode in 2022. Toch rekent de regering nog wel op een stijging met 200 miljoen euro. “En de extra belasting die nu ingeschreven is voor de begroting voor 2024 komt daar nu nog bij”, zegt PMI.

Gemiste kans

Het uitstalverbod voor minder risicovolle alternatieven, zoals vapeproducten en verwarmde tabaksproducten, vindt PMI dan weer “een gemiste kans om rokers die willen overstappen naar minder schadelijke alternatieven correct te informeren.” 

De tabaksreus, met als slogan “delivering a smoke-free future”, meent dat een uitstalverbod de correcte informatie, bijvoorbeeld over het nut van de e-sigaret als rookstopmiddel, verder zal bemoeilijken. PMI zwaait daarvoor met advies van de Hoge Gezondheidsraad van juni vorig jaar, waarin staat dat de e-sigaret voor rokers als rookstopmiddel gebruikt kan worden en dat de Belgische rokers de e-sigaret verkeerdelijk als even schadelijk als of schadelijker dan de gewone sigaret beschouwen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer