Sebastiaan Franco

Symbolische eerste steen gelegd van Project Meir in Antwerpen: tegen 2026 nieuwe campus van KdG en grootwarenhuis

In Antwerpen is de symbolische eerste steen gelegd van Project Meir. Tegen het najaar van 2026 wordt de bouwwerf een campus van de Karel de Grote Hogeschool, met daaraan ook een grootwarenhuis. KdG en Meir Corner focussen met het project op duurzaamheid en mobiliteit.

De Karel de Grote Hogeschool (KdG) en projectontwikkelaar Meir Corner hebben het startschot gegeven van Project Meir. Op de hoek van de Jezusstraat en de Meir komt er een nieuwe campus van KdG en een grootwarenhuis. Omdat het gloednieuwe project gefocust is op duurzaamheid, kozen ze als symbolische "eerste steen" voor de aanplanting van twee bomen. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) kreeg de eer om samen met de bestuursleden van KdG en Meir Corner de eerste bomen te planten. Deze krijgen op het einde van het project een mooie plaats.

Radio 2

KdG en Meir Corner werken al sinds 2018 aan dit project. Na de sloopwerken van de voormalige Proximus-site gaan de nieuwbouwwerken definitief van start. De hoofdingang van de KdG-campus komt in de Jezusstraat en de ingang van het grootwarenhuis op de Meir. Naast de afbraak blijven er drie waardevolle gebouwen staan. "We gaan deze gebouwen mee integreren in de nieuwbouw", zegt Luc Binst van Binst Architects. Het ontwerp van de nieuwbouw heeft een link met de omliggende historische gebouwen op de Meir. Daardoor zal de nieuwbouw mooi aansluiten bij de drie bewaarde gebouwen. 

De ligging van de nieuwe campus is voor onze studenten ideaal

Veerle Hendrickx, algemeen directeur KdG
Zp zal de nieuwe campus van KdG op de Meir er over enkele jaren uitzien
Binst Architects en B-architecten

Op wandelafstand van het station, de metrohalte Opera en het busstation aan de Franklin Rooseveltplaats is de nieuwbouw toegankelijk voor iedereen. "De ligging is voor onze studenten ideaal", zegt Veerle Hendrickx, algemeen directeur van KdG. "Er komt ook een ondergrondse fietsenstalling met ruimte voor 1.100 fietsen."

Het grootwarenhuis heeft een oppervlakte van 11.800 vierkante meter. De nieuwe campus Meir zal met een oppervlakte van 29.000 vierkante meter bijna dubbel zo groot zijn als de huidige campus op de Groenplaats. "Het studentenaantal is sterk gegroeid. We barstten op campus Groenplaats bijna uit onze voegen", zegt Hendrickx. De 6.000 studenten en 650 medewerkers zullen tegen het najaar van 2026 verhuizen naar de nieuwe campus. 

Zo zal de binnenkant van de nieuwe campus eruit zien
Karel de Grote Hogeschool
Karel de Grote Hogeschool

Meest gelezen