Benjamin Netanyahu heeft nog niet gereageerd op de kritiek aan het adres van zijn zoon Yair (rechts).© AFP

Terwijl reservisten klaarstaan om Gaza binnen te vallen, zit zoon van Netanyahu aan Miami Beach

Een deel van de meer dan 300.000 Israëlische reservisten die al zijn opgeroepen om straks Gaza binnen te vallen, heeft zich kritisch uitgelaten over de zoon van premier Netanyahu. “Waar is uw zoon, mijnheer de eerste minister?”, vragen ze zich af.

Thierry Goeman

Yair, die een theateropleiding op de middelbare school volgde, vervulde zijn verplichte militaire dienst in Israël. Hij kreeg daarbij echter geen gevechtsopleiding zoals zijn generatiegenoten, maar werkte op de persdienst van Defensie. Toen al werd gezegd dat hij een voorkeursbehandeling kreeg als ‘zoon van’.

En nu in Israël al bijna 360.000 reservisten onder de wapens zijn geroepen om Hamas aan te vallen, is Yair (32) nergens te bespeuren. Iets wat veel jongemannen niet zint. “Wij hebben onze families en gezinnen moeten achterlaten om ons land te beschermen. Maar waar is uw zoon, mijnheer de premier?”, klinkt het aan de grens met Gaza, waar een grote troepenmacht op een ‘go’ wacht om Gaza binnen te vallen.

Sinds april in Florida

Volgens Israëlische media verblijft Yair Netanyahu sinds april in Florida. “Yair geniet op Miami Beach terwijl ik aan de frontlinie sta”, zei een soldaat aan het noordelijke front van Israël in The Times.

“Onze broers, onze vaders en zonen gaan allemaal naar het front. Omdat het hun plicht is. Maar de zoon van ‘Bibi’ geniet een voorkeursbehandeling”, zegt een moeder van een opgeroepen soldaat.

Een andere reservist, die vanuit de VS naar Israël was teruggevlogen en zijn baan en gezin daar had achtergelaten om zijn land te dienen, noemt Yair een deserteur. “Hij zal niet als kanonnenvlees het veld worden ingestuurd, wees maar gerust”, klinkt het.

Na hun eerste diensttijd kunnen veel mensen worden teruggeroepen om in reserve-eenheden te dienen, vooral in het geval van een nationale noodsituatie zoals nu. Die reservisten vervullen dan ook niet-gevechtstaken, wat betekent dat Yairs gebrek aan infanterie-ervaring hem niet automatisch vrijstelt van militaire dienst.

Papa Netanyahu heeft nog niet gereageerd op de kritiek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer