Het smelten van de ijsplaten betekent dat de zeespiegelstijging wel eens groter zou kunnen zijn dan voorheen werd aangenomen.
Volledig scherm
Het smelten van de ijsplaten betekent dat de zeespiegelstijging wel eens groter zou kunnen zijn dan voorheen werd aangenomen. © Getty Images

Wetenschappers waarschuwen: ineenstorten van West-Antarctische ijsplaten mogelijk niet meer te stoppen

Volgens nieuw wetenschappelijk onderzoek is het onvermijdelijk dat het smelten van de ijsplaten in West-Antarctica de komende decennia zal toenemen. Dat is geen goed nieuws, want deze ijsplaten spelen een cruciale rol in het tegenhouden van de gletsjers erachter. Wanneer de ijsplaten verdwijnen stroomt er meer ijs van de gletsjers in de oceanen. Dit betekent dat de zeespiegelstijging wel eens groter zou kunnen zijn dan voorheen werd aangenomen.

18 reacties

  • Arthur Van der Vieren

    5 maanden geleden
    Steeds zijn er natuur veranderingen geweest door de eeuwen heen . Dat is dus nu niet anders met dit verschil dat het sneller gaat door de mens . Aanpassen zal de boodschap zijn . Misschien meer reclame maken om een boot aan te schaffen ipv een elektrische auto.
  • Filip Elgers

    6 maanden geleden
    Steeds hoort men weer dat de planeet moet worden gered. Neehoor, de aarde zal nog miljarden jaren gewoon haar ding doen. Onder andere zal ze ons met tijd sowieso verzwelgen. Tektonische platen, ijs, enz...In het grote schema der tijd kunnen we een beetje van die tijd rekken maar veel zal het niet verschillen. Ook de volgende beschavingen zullen hetzelfde lot ondergaan en zo is het steeds geweest. Opdracht is om tussen de planetoïdegordel te geraken maar dat zal voor een volgende keer zijn.
  • jos De Decker

    6 maanden geleden
    Kunnen ze dat ijs niet gebruiken om te droge streken van zoet water te voorzien ?
  • Flor Van Passel

    6 maanden geleden
    De mensheid is wellicht mee verantwoordelijk dat het wat sneller gaat. Maar de klimaatverandering, het onvermijdelijk smelten en meer... het is nu eenmaal een gevolg van... en een wederkerende natuurlijke evolution die niet te stoppen is! Eerst nog bizarre natuur- en/of andere fenomenen en disasters... misschien met wat vertraging van executie... maar uiteindelijk is het over en uit!
  • Bart Verwegen

    6 maanden geleden
    jose decuypere, het klimaat is een complex gegeven dus niemand kan exact de toekomst voorspellen. Maar deze voorspellingen zijn wel gedaan op basis van onderzoeken en metingen, dus niet zomaar een loze voorzpelling.