© Theo Derkinderen

Kinesist filmt stiekem patiënten tijdens behandeling: “Ik vertrouwde hem, maar heb me nog nooit zo vernederd gevoeld”

Willebroek, Beveren -

De correctionele rechtbank in Mechelen boog zich dinsdag over een dossier van voyeurisme. Een kinesist filmde in een praktijk in Willebroek zijn patiënten en collega’s tijdens hun behandeling. De slachtoffers waren op dat moment steeds zo goed als naakt. “Ik heb me nog nooit zo vernederd en onzeker gevoeld”, getuigde een van de slachtoffers tijdens de zitting.

Stijn Van de Sande

De 30-jarige kinesist uit Beveren was aan het werk in een praktijk in Willebroek toen de feiten aan het licht kwamen. Het was een collega die ontdekte dat de man stiekem opnames maakte van de behandelingen. De collega was op dat moment zelf in behandeling bij de kinesist voor een medisch probleem. Bij die behandelingen had de vrouw doorgaans alleen haar onderbroek aan. In totaal werden er een vijftal slachtoffers geïdentificeerd.

“Toen de vrouw een vermoeden had van het heimelijke gedrag van haar collega, meldde ze dat bij haar collega’s. Er volgde een groepsgesprek, maar er werd niets gevonden op de gsm van de man en ze werd niet geloofd”, aldus het openbaar ministerie. “Uiteindelijk diende ze klacht in bij de politie en werd de gsm van de man in beslag genomen en onderzocht. Daaruit bleek dat er wel degelijk filmpjes werden gemaakt van vrouwelijke patiënten die bijna of volledig naakt waren.”

Volgens het psychiatrische onderzoek is niet duidelijk waarom de man de filmpjes precies maakte. Al bleek uit zijn zoekgeschiedenis dat hij in het verleden al een voorliefde voor voyeuristische filmpjes had. “In het voorjaar van 2022 ging mijn cliënt door een lastige periode”, zegt zijn advocate. “Hij had veel werk, een nieuwbouwproject en strubbelingen in zijn relatie. De druk en stress waren groot. Een ander grijpt naar de fles, hij maakte de filmpjes om te ontspannen.”

Vernederd

De vrouw die uiteindelijk klacht indiende had geen boodschap aan dat verhaal. “Ik voelde mij veilig, maar mijn vertrouwen werd misbruikt”, getuigde ze in de rechtbank. “Ik heb me nog nooit zo vernederd, bekeken en onzeker gevoeld. Terwijl ik er was voor mijn behandeling, werd ik stiekem, met voorbedachten rade en goed voorbereid gefilmd. Ik kan het nog steeds niet geloven en het getuigt van een gebrek aan respect. Ik zal nooit meer mezelf kunnen zijn.”

Ook Sven Mary, de raadsman van het slachtoffer, spreekt van een gigantisch trauma dat de vrouw opliep door de opnames. Ze is ook bang dat de filmpjes op een dag alsnog online zouden verschijnen. “De impact is enorm. Mijn cliënte werd in eerste instantie weggezet als een leugenaar en een fantast, nadien kwam de beklaagde met het verhaal dat de filmpjes per ongeluk werden opgenomen en dat hij ze niet bekeek. Sinds de feiten kampt ze nog iedere dag met angsten en moeilijkheden.”

Excuses

De kinesist zegt zijn leven intussen over een andere boeg te hebben gegooid en veel minder stress te hebben. In de rechtbank zei hij ook spijt te hebben van wat hij deed en bood hij zijn excuses aan. Hij wilde naar eigen zeggen niemand kwetsen. Hij volgt ook een behandeling om aan zijn seksuele problematiek te werken.

Het openbaar ministerie vorderde een voorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden. De slachtoffers vroegen ook voor meer dan 30.000 euro aan schadevergoedingen en een contactverbod. De verdediging vroeg dan weer om een probatie-opschorting. De feiten worden dan bewezen verklaard, maar de man krijgt geen straf zolang hij zich aan voorwaarden houdt. De rechtbank zal er op 21 november over oordelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen