Voor het eerst in drie jaar krimpt aantal banen in Belgische technologiesector. “Wees zuinig met nieuwe regelgeving”, vraagt Agoria aan overheid

Agoria, de branchevereniging van de technologiesector, wil positief blijven. Ondanks dat de sector voor het eerst in drie jaar het aantal jobs ziet dalen, wil CEO Bart Steukers vooral oplossingsgericht denken. De Agoria-topman ziet een belangrijke rol voor de sector weggelegd.


Beluister hier het interview van Business AM met Bart Steukers:


  • Steukers haalt de cijfers aan: “De technologische sector in dit land was het jaar 2023 wel best goed begonnen. De eerste kwartalen realiseerde men 4 tot 6 procent groei. Maar in het voorbije kwartaal en in het kwartaal dat komt is die groei aan het verminderen en gaat die bijna tot stilstand komen. Voor het eerst (in drie jaar, red.) zien we een verlies aan banen in onze sector. Dat is zeer atypisch.”
  • “Onze sector is een deel van de oplossing van klimaatproblemen. De technologiesector biedt oplossingen aan rond windmolens, warmtepompen en energiebeheer. Het is nodig dat de sector daar ook verder in gestimuleerd wordt, en dat we er geen bijkomende handicaps op de sector leggen. Handicaps rond competitiviteit, extra regelgeving en de extra moeilijkheden om talent te kunnen aantrekken.”
  • “We zijn heel goed in onderzoek en ontwikkeling. We hebben een heel goede fiscaliteit daarrond, maar we zien op het terrein dat er heel wat praktische moeilijkheden zijn tussen de fiscus en de bedrijven. Dat kan opgelost worden.”

Experimenteren in proefboxen

  • “Er is ook heel wat Europese regelgeving die op ons afkomt. De Belgische, Vlaamse, Waalse en Brusselse regering moeten die regelgeving omzetten in een nationale of regionale wetgeving. We moeten ten allen prijze vermijden dat we daar elke keer nog een stukje bovenop gooien. Dat we elke keer de beste van de klas willen zijn, terwijl we er nog niet in lukken om de basisregelgeving op een correcte manier waar te maken.”
  • “Men moet elke keer een check doen of die regelgeving het gewenste effect heeft. Te dikwijls voeren wij regelgeving in en zien we daarna dat er ongewenste neveneffecten zijn. Ik pleit voor proefboxen waarin we kunnen experimenteren om te zien wat de regelgeving in de praktijk doet”, aldus Steukers.

(evb)

Meer