Terrorist Abdesalem Lassoued vroeg voor zijn aanslag aan Parijse verdachte waar Zweedse voetbalploeg logeerde

Net voor hij de aanslag pleegde had Abdesalem Lassoued (45) contact met een ‘jeugdvriend’ en vroeg hij of hij wist waar de spelers van de Zweedse nationale ploeg verbleven. Dat schrijft Le Parisien en wordt bevestigd aan onze redactie. Die jeugdvriend is een van de twee Tunesiërs die in Parijs werden opgepakt.

Annelies Baeten

In het weekend voordat Lassoued maandagavond in Brussel twee Zweedse supporters executeerde en een derde verwondde nam hij contact op met een vriend van vroeger. Ze zouden destijds in hetzelfde dorp in Tunesië geboren zijn. Ze hadden het in verschillende spraakberichten over de voetbalmatch die maandagavond in ons land zou plaatsvinden tussen België en Zweden in het Koning Boudewijnstadion. Lassoued zou daarbij ook terloops gepolst hebben naar de verblijfplaats van de Zweedse spelers. Zijn vriend zou hem aanbevolen hebben om het internet te raadplegen om op zoek te gaan naar meer informatie.

De advocaat van de man die in het Franse departement Val-de-Marne gearresteerd werd, ontkent echter dat zijn cliënt op de hoogte was van de aanslag. Hij is volgens hem vooral “in shock en had nooit gedacht dat hij bij zulke ernstige zaken betrokken zou raken”, zegt Souleymen Rakrouki aan Le Parisien.

Gebeld na de aanslag

Net na de aanslag zouden er echter nog contacten geweest zijn. Toen de jeugdvriend de video waarin Lassoued de aanslag opeist zag verschijnen, contacteerde hij hem. Hij zou hem rond 20 uur hebben opgebeld, nog geen uur na de tragische feiten. Hij vroeg of hij het was waarop Lassoued bevestigde. Dat gesprek zou 1 à 2 minuten geduurd hebben.

Lassoued werd de volgende ochtend uiteindelijk ingerekend door de politie. Daarbij werd ook geschoten en Lassoued overleefde het niet. Naast de jeugdvriend werd in de regio van Parijs ook een tweede man opgepakt die mogelijk contact had met Lassoued. Beiden zijn in beschuldiging gesteld voor deelname aan een terroristische organisatie en medeplichtigheid aan moord in verband met een terroristische onderneming.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER