"Nog nooit zoveel personeel bij Antwerps parket als nu", regering weerlegt kritiek van burgemeester De Wever

"Justitie en politie in Antwerpen krijgen de middelen die ze nodig hebben", zegt kersvers minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) in "Terzake". Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) benadrukt dat de lokale politie van Antwerpen al zeker tot eind januari niet meer moet bijspringen in andere zones. Ze willen daarmee de kritiek van burgemeester Bart De Wever (N-VA) weerleggen dat er te weinig middelen naar Antwerpen zouden gaan.

Minister van Binnenlandse Zaken Verlinden stelt de Antwerpse politie tot eind januari 2024 vrij om nog versterking te bieden in andere politiezones. Verlinden wil dat de Antwerpse politie zich zo meer kan bezighouden met de bescherming van de Joodse gemeenschap.

De burgemeester van Antwerpen Bart De Wever had gisterenavond nog aangedrongen op meer federale steun voor het beschermen van de Joodse instellingen in zijn stad. 

Bezorgdheid Joodse gemeenschap

Door het conflict tussen Israël en het Palestijnse terroristische Hamas heerst er heel wat ongerustheid bij de Joodse gemeenschap van Antwerpen.

Eerder werd daarom beslist om extra toezicht te houden aan Joodse scholen en bij Joodse vieringen. De minister gaat nu dus een stap verder door de Antwerpse politie vrij te stellen van opdrachten buiten de eigen politiezone, zoals bijvoorbeeld bij voetbalwedstrijden, betogingen of Europese tops. 

De premier had concrete "boots on the ground" beloofd, maar daarvan komt dus niets

Bart De Wever, burgemeester Antwerpen, N-VA

Volgens De Wever levert die toegift van Verlinden niets op. Dat laat hij weten via persagentschap Belga. De Antwerpse politie blijkt die uren al bijna volledig te hebben vervuld, klinkt het.

De Wever is dan ook teleurgesteld dat er geen concretere steun komt. "De premier had concrete "boots on the ground" beloofd, maar daarvan komt dus niets", zegt hij aan Belga.

Antwerpen versus Brussel

De kritiek van De Wever gisteren dat Antwerpen te weinig steun krijgt in vergelijking met Brussel, vindt Verlinden niet terecht. "Als je rekening houdt met de mensen en de middelen die we hebben, zenden we voor elke specifieke context mensen uit", zegt ze in "Terzake".

"Ik heb zelf ook heel hard gevochten voor de bijkomende financiering voor het havenkorps en de scheepvaartpolitie", gaat ze voort. "Verder probeer ik de federale politie ook vrij te maken voor Antwerpen, zonder de rest van het land uit het oog te verliezen."

Er is nog nooit zoveel personeel geweest op het Antwerpse parket als tot nog toe

Paul Van Tigchelt, minister van Justitie, Open VLD

Kersvers minister van Justitie Paul Van Tigchelt vult Verlinden aan. "De strijd tegen de georganiseerde misdaad is losgebarsten in Antwerpen", zegt hij in "Terzake". "Daar zijn maatregelen tegenover gesteld."

"Zo hebben we het parket, de rechtbanken en de politie versterkt", gaat hij voort. "Het resultaat is dat er op het Antwerpse parket nog nooit zoveel personeel geweest is tot nog toe. De middelen die Antwerpen nodig heeft, worden voorzien."

BEKIJK - "Nog nooit zoveel personeel geweest in Antwerpen als tot nog toe":

Videospeler inladen...

Meest gelezen