Archiefbeeld© AFP

Ex-voetbalster George Weah wint eerste ronde presidentsverkeizingen in Liberia, wel tweede stemronde nodig

Uittredend president George Weah heeft nipt de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Liberia gewonnen. De gewezen voetbalster haalde 43,83 procent van de stemmen, waarmee hij zijn voornaamste tegenstander Joseph Boakai (43,44 procent) maar net voorafgaat.

gli
Bron: BELGA

Omdat geen enkele kandidaat 50 procent van de stemmen heeft behaald, zal er op 14 november een tweede stemronde tussen Weah en Boakai plaatsvinden. Ook in 2017 was de tweede ronde van de presidentsverkiezingen al uitgedraaid op een duel tussen die twee kandidaten. Weah trok toen aan het langste eind.

De 57-jarige George Weah is in het buitenland vooral bekend als ex-voetballer. In de jaren negentig speelde hij onder meer bij PSG en AC Milan. Hij is de enige Afrikaan die, in 1995, de Ballon d’Or won. Hij is vooral populair bij de jeugd in Liberia - meer dan 60 procent van de bevolking is jonger dan 25. 

Oppositiekandidaat Boakai (78) was van 2006 tot 2018 al vicepresident, onder Nobelprijswinnares Ellen Johnson Sirleaf. Als hij verkozen wordt, wil hij het imago van zijn land herstellen, de infrastructuur verbeteren en het leven van de armsten verbeteren. 

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen vond op 10 oktober plaats. Er waren een twintigtal kandidaten, maar buiten Weah en Boakai haalde niemand meer dan 3 procent. Tijdens die eerste ronde, die zonder grote incidenten verliep, werd een recordopkomst van 78,86 procent opgetekend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer