Jaar cel voor ex-collega die schepen jarenlang belaagde en stalkte: “Hoe kan zo iemand nog voor de klas staan?”

Schepen Lieselotte De Roover werd jarenlang gestalkt en belaagd.© IF

VELZEKE -

De correctionele rechtbank van Oudenaarde heeft een vrouw van in de veertig uit Zottegem schuldig verklaard aan de jarenlange laster en belaging van schepen Lieselotte De Roover (CD&V). Ze kreeg één jaar cel met uitstel en moet ook een schadevergoeding betalen. “Ik ben jarenlang geterroriseerd, maar mijn grootste bezorgdheid is dat ze vandaag nog steeds les geeft.”

Pieter De Valkenaere

De lastercampagne waarbij vooral brieven werden verstuurd, liep van 2018 tot en met 2021. “De lasterlijke brieven kwamen terecht op onder andere op kabinetten van collega-schepenen, op de bureau van de directies van het Zottegemse gemeenschaps- en stedenonderwijs en bij de coalitiepartner N-VA. Ik werd erin zwartgemaakt en beschuldigd van allerlei zaken die totaal onwaar waren. Het was duidelijk de bedoeling om zowel mijn politieke carrière als mijn professionele carrière in het onderwijs te schaden”, aldus Lieselotte De Roover (38).

Ex-collega

Opvallend, de stalkster is een ex-collega. Ze stond de dag nadat het vonnis werd betekend opnieuw voor de klas. “Ik had een vermoeden wie de auteur van de brieven was en in 2020 heb ik klacht ingediend tegen die persoon. Om het gerechtelijke onderzoek in alle sereniteit te laten verlopen, kon ik er evenwel niet over communiceren en dat was heel moeilijk.”

“Ik voelde mij enerzijds geterroriseerd en anderzijds rezen op professioneel vlak allerlei twijfels rond mijn persoon. Je kan je wel voorstellen dat ik er een zeer moeilijke periode heb opzitten. Het ging zelfs zo ver dat mijn man en ik soms het besluit namen om onze kinderen thuis te laten van school. Uit angst dat die vrouw ze iets zou aandoen.”

Contactverbod

Uit het vonnis dat vorige week donderdag 19 oktober werd uitgesproken, blijkt dat de rechtbank ervan overtuigd is dat de belaagster als doel had de reputatie van Lieselotte De Roover te schaden. Ze werd veroordeeld tot een hoofdgevangenisstraf van 12 maanden en een boete van 400 euro. De gevangenisstraf en de helft van de boete werden opgelegd met uitstel. De vrouw zal dus slechts een deel van de straf moeten uitvoeren zolang ze de door de rechtbank bepaalde maatregelen naleeft. Een van de maatregelen bestaat erin om een contactverbod met Lieselotte De Roover en haar gezin na te leven. Ze moet aan Lieselotte De Roover ook een morele schadevergoeding betalen.

 “Het is voor mij vooral belangrijk dat ik deze pijnlijke bladzijde kan omslaan. Ik heb lang moeten opboksen tegen wantrouwen in mij als persoon, als kleuterleerkracht en als politica. Het vonnis toont nu aan dat aan mijn oprechtheid niet te twijfelen valt. Wat ik echter niet kan begrijpen, is dat mijn belaagster momenteel nog voor de klas staat alsof er niets gebeurd is. Als schepen van Onderwijs en Jeugd maak ik mij hierover oprecht grote zorgen”, besluit De Roover.

De scholengroep waar de veroordeelde vrouw lesgeeft, wenste niet te reageren omdat zij eerst alle betrokken partijen wilde horen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen