© atv

Antwerpse lokale politie krijgt meer ruimte voor focus op beveiliging Joodse gemeenschap, De Wever: “Toegift levert niets op”

De lokale politie van Antwerpen zal alvast tot en met eind januari 2024 geen politiemensen meer moeten inzetten om andere lokale politiezones te gaan versterken, zoals bij voetbalwedstrijden, betogingen of Europese toppen. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden geeft de lokale politie van Antwerpen die vrijstelling “zodat de eigen capaciteit optimaal kan worden aangewend voor de toezichtsopdrachten ter beveiliging van de Joodse gemeenschap”. Zo laat de CD&V-minister dinsdagavond weten. Bart De Wever is niet onder de indruk.

blg
Bron: Belga

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) trok maandagavond op de gemeenteraad nog eens aan de alarmbel en drong aan op meer federale steun voor de lokale politie bij het beschermen van de Joodse instellingen in zijn stad. “Moet er dan hier ook eerst iets ergs, een terreuraanslag, gebeuren voor we dezelfde middelen krijgen als Brussel?”, aldus De Wever.

Na de aanval van Hamas in Israël gaf minister Verlinden via het Nationaal Crisiscentrum al de opdracht aan de politiediensten om een verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen en om bijkomend toezicht te houden aan de Joodse scholen en bij vieringen.

LEES OOK. Extra bewaking Joodse instellingen door politie en leger blijft uit in Antwerpen

Vandaag/dinsdag gaf de CD&V-minister de lokale politie van Antwerpen de vrijstelling om geen politiemensen meer te moeten sturen naar andere lokale politiezones wanneer zij steun nodig hebben. Die opdrachten zetten de capaciteit van het korps onder druk. Door de ingreep zal de Antwerpse politie die vrijgestelde capaciteit kunnen inzetten “om de toezichtsopdrachten te organiseren ter beveiliging van de Joodse gemeenschap”, klinkt het.

Bijkomend wordt in het Nationaal Crisiscentrum volgens Verlinden een invalspunt opgericht waar de vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap zich kunnen richten met vragen die betrekking hebben op veiligheid.

De CD&V-minister wijst er ook op dat er de voorbije jaren stevig geïnvesteerd is in de federale politie en justitie in Antwerpen. “Tegen het einde van deze legislatuur zullen er voor de Federale Gerechtelijke Politie in alle gerechtelijke arrondissementen samen 409 politiemensen meer aan de slag zijn dan bij het begin van de legislatuur. De Federale Gerechtelijke Politie zal sinds haar bestaan nog nooit zoveel medewerkers hebben gehad”, aldus Verlinden.

Geen “boots on the ground”

“De hycap blijkt dit jaar voor Antwerpen al bijna volledig vervuld, waardoor de besparing in personeelsinzet anekdotisch is”, reageert burgemeester Bart De Wever op de beslissing van Verlinden. “Onze lokale politie heeft dat trouwens vorige week ook zo nog meegegeven aan de federale politie tijdens dat overleg. Bovendien is er dus niets terechtgekomen van de “boots on the ground” die De Croo zo groothartig beloofde (“federale reserve, interventieploegen, gespecialiseerde diensten”: alles was bespreekbaar). Slotsom: er komt geen extra (federale) bewaking en de “toegift” op het vlak van bijstand levert niets op.”