De koeltorens in Tihange, naast energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) en premier Alexander De Croo (Open Vld) die toelichting geven in de Commissie Energie.
Volledig scherm
PREMIUM
De koeltorens in Tihange, naast energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) en premier Alexander De Croo (Open Vld) die toelichting geven in de Commissie Energie. © BELGA / Photo News

De doorstart van de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 wordt een race tegen de tijd: wat staat nog op de planning?

De doorstart van de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 zal een strijd tegen de klok worden. Dat blijkt uit de planning die minister Van der Straeten (Groen) heeft voorgesteld in het parlement. Ondertussen trok de regering al zo’n 130 miljoen euro uit voor voorbereidende kosten. Dat geld stroomt terug, áls de reactoren genoeg opbrengen, tenminste. Een tijdlijn van de nodige stappen om het plan te laten slagen. “Een val van de regering zou serieus roet in het eten strooien.”

57 reacties

  • Nils De Vriendt

    6 maanden geleden
    Andere reactoren ook openhouden!
  • Ingrietje Van Nieuwenhoven

    6 maanden geleden
    Dankzij onze politiekers met groen op kop moeten er nu miljoenen extra uitgegeven worden en hebben ze niets bereikt voor het milieu. Alles is nog verslecht nu, net zoals onze financiële toestand. En waarom horen we niets van groen meer, hebben ze zo een schrik dat men weer iets negatiefs van hun zal bovenhalen.
  • Ronny Wauters

    6 maanden geleden
    Allemaal te danken aan Groen!
  • Patrick Deboeverie

    6 maanden geleden
    Dit is toch nogal een Mickey Mouse regering, eerst alles doen om een Kernuitstap te organiseren en wanneer het door Europa als groene stroom is aanzien alles doen om ze open te houden (te laat dus), ze zouden beter nog een centrale bijbouwen zoals in Nederland en Engeland, het afval is nog maar 10% van wat er nu is en de kosten van de nieuwe centrale zal snel terugverdiend worden. Zo zullen we niet in een afschakelplan terecht komen zoals vroeger
  • Paul Geerts

    6 maanden geleden
    En zo blijft Groen de elektriciteitsbevoorrading saboteren. 2 reactoren voor 10 jaar verlengen is veel te weinig en veel te kort gezien het Europees en Belgisch beleid om fossiele energie af te schaffen en de onbetrouwbaarheid van wind en zon.