© via REUTERS

Dode bij bosbranden in Australië, honderden mensen op de vlucht

Bij bosbranden in het oosten van Australië is al 8.000 hectare in de vlammen opgegaan. Minstens een persoon kwam in Queensland om het leven, zo meldt het Australische persagentschap AAP.

mtm
Bron: BELGA

Het lichaam werd dinsdagavond gevonden nabij een dam. Het slachtoffer is nog niet geïdentificeerd.

Meer dan 200 mensen hebben hun huis verlaten en zijn naar een evacuatiecentrum getrokken. Velen hebben hun hele hebben en houden verloren. Hoeveel huizen getroffen zijn, is nog niet duidelijk, aldus burgemeester Paul McVeigh van Western Dows, een grote maar zeer dunbevolkte regio. Officieel gaat het om vijf huizen, maar de ervaring leert dat bij zo’n zware brand het aantal nog zal oplopen, klinkt het.

Vele brandweerlieden zijn uitgeput, klinkt het nog. De omstandigheden zijn extreem zwaar omdat de wind continu draait en de vlammen tot vijftien meter hoog kunnen reiken. Kleinere nederzettingen zoals Tara, Kogan, Millmerran en Wieambilla zijn het zwaarst getroffen. Burgers kregen er de voorbije dagen het marsorder zich naar een veiligere plaats te begeven. Het is voor hen niet veilig om terug te keren, voegt brandweerdienst Queensland Fire and Emergency Services toe.

Momenteel is sprake van 53 bosbranden in de noordoostelijke deelstaat. Omdat de komende dagen hoge temperaturen en windsnelheden voorspeld zijn, verwachten de autoriteiten dat de huidige situatie zal aanhouden. Pas in het weekend verwachten meteorologen koelere temperaturen en dan zou het ook kunnen regenen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer