Richard Roundtree als John Shaft uit de gelijknamige film in 1971.

Acteur Richard Roundtree, bekend als detective "Shaft" en eerste zwarte actieheld, overleden

In de Verenigde Staten is acteur Richard Roundtree (81) overleden. Roundtree werd wereldberoemd als de charismatische privédetective John Shaft uit de gelijknamige film "Shaft" uit 1971. De film was de eerste actiefilm die volledig gedragen werd door een zwart hoofdpersonage. Roundtrees carrière overspande meer dan 40 jaar.

"Who's the black private dick that's a sex machine to all the chicks? (Shaft) You're damn right"

Het zijn de eerste (en bijna enige) zinnen van "(Theme from) Shaft", de zwoele song van Isaac Hayes die hoorde bij de gelijknamige film uit 1971. "Shaft" is de naam van hoofdpersonage John Shaft, een zwarte privédetective uit de ruige wijk Harlem in New York. Hij laat niet met zich sollen, maar tegelijk loopt hij met de nodige cool en charisma over straat en kan hij het goed vinden met de dames.

"Shaft" katapulteerde acteur Richard Roundtree op zijn 29e tot een wereldster. Hij zette Shaft neer als een ruige, door het straatleven geharde kerel die zich uitdoste in opvallende leren jassen en ander chiques. Hij definieerde cool voor een zwart hoofdpersonage. "Shaft" was de eerste grote, succesvolle actiefilm waarin een zwarte acteur de hoofdrol speelde. Het leidde tot een genre dat later de naam blaxploitation kreeg.

BEKIJK - "(Theme from) Shaft" van Isaac Hayes:

Roundtree werd geboren in 1942 in New York en zette zijn eerste stappen als acteur in de jaren 60. "Shaft" uit 1971 betekende zijn grote doorbraak. Hij zou in 1972 en 1973 nogmaals in de huid kruipen van John Shaft, in respectievelijk "Shaft's big score" en "Shaft in Africa".

Het soulvolle titelnummer, "Theme from Shaft", van Isaac Hayes werd een iconische track die later veel gecovered en gesampeld werd. De song won een Oscar, een Grammy en een Golden Globe.

BEKIJK - Richard Roundtree als de ruwe, charismatische John Shaft:

Van "Shaft" verschenen in 2000 en 2019 twee reboots, waarin Samuel L. Jackson de hoofdrol speelt. Roundtree maakt er ook kort zijn opwachting als de originele John Shaft. Hij is de oom van de "nieuwe" Shaft.

Maar Roundtree is niet alleen bekend van Shaft. Hij speelde mee in heel wat films en tv-series, waaronder de film "Earthquake" uit 1974 en de reeks "Roots" uit 1977, over de geschiedenis van zwarten in Amerika. In de jaren 90 en 2000 was hij onder meer te zien in de film "Seven" en de reeksen "The fresh prince of Bel-Air" en "Desperate housewives".

Richard Roundtree (links) en Samuel J. Jackson (rechts) in "Shaft"uit 2019.
Belga

"De beste ooit"

In 2013 kreeg Roundtree borstkanker en onderging hij een dubbele borstamputatie. Onlangs kreeg hij de diagnose pancreaskanker. Hij is na een korte ziekteperiode overleden. "Richards werk en carrière waren een keerpunt voor Afro-Amerikaanse mannen in de filmindustrie", zegt zijn manager Patrick McMinn aan The Hollywood Reporter. "De impact die hij had, kan niet overschat worden."

Samuel L. Jackson, de "latere" John Shaft, schrijft op Instagram: "Richard Roundtree, het prototype, de beste ooit. Shaft zoals we die kennen is en zal altijd zijn creatie zijn. Zijn overlijden slaat niet enkel in mijn hart een groot gat, maar in dat van jullie allen, daar ben ik zeker van."

Meest gelezen