© Patrick De Roo

Student vecht boete lage-emissiezone aan en krijgt gelijk van rechter: verkeersbord staat te laag

Antwerpen -

De politierechtbank in Antwerpen geeft student rechten Gill Bulinckx (21) gelijk en vernietigt de boete van 250 euro. Hij kreeg die voor met zijn vervuilende wagen de lage-emissiezone (LEZ) in te rijden. Het vooraankondigingsbord hangt te laag en is daardoor onvoldoende zichtbaar. De rechter volgt dit. “Er zijn meerdere plekken in Antwerpen waar deze borden niet zichtbaar zijn”, zegt Bulinckx.

Sacha Van Wiele

Bulinckx uit Brasschaat kwam op 20 maart langs de Schijnpoortweg aan het Sportpaleis richting Antwerpen. Hij werd daar geflitst omdat hij met zijn wagen, die niet voldoet aan de toegangsvoorwaarden, de LEZ in reed. Deze student rechten vocht de boete eerst aan bij de stad Antwerpen, maar kreeg geen gelijk. Hij stapte daarop naar de politierechtbank. De rechter volgde zijn argumenten wel en oordeelde dat Bulinckx de boete van 250 euro niet moet betalen op grond van verschoonbare dwaling. Omdat de stad Antwerpen niet aanwezig was met een advocaat en er dus geen verweer kwam op de eis, volgde de rechter de argumentatie van Bulinckx.

“Voor het bord van de LEZ staat er ook steeds een vooraankondigingsbord van deze zone”, zegt Bulinckx. “Dit geeft automobilisten nog de mogelijkheid om uit te wijken en zo een boete te vermijden. Ik heb dat bord niet gezien en kon de LEZ dus niet meer ontwijken met een boete als gevolg.”

Omdat het verkeersbord laag hangt, zien automobilisten op het linkse baanvak het vooraankondigingsbord van de LEZ niet.© Patrick De Roo

Volgens de student hangt het vooraankondigingsbord te laag. De Schijnpoortweg telt twee rijstroken. “Wie op de linkse baan rijdt met naast zich een vrachtwagen of bestelwagen kan dit verkeersbord onmogelijk zien”, zegt Bulinckx. “Bij het bevestigen van dit verkeersbord heeft de stad Antwerpen onvoldoende rekening gehouden met de intensiteit van het verkeer en vooral de aanwezigheid van vrachtwagens en bestelwagens. Niet alleen aan de Schijnpoortweg is dit het geval. Op veel gelijkaardige straten hangen deze verkeersborden gewoon te laag. Ik beging een fout of in juridische termen een dwaling, maar die is verschoonbaar omdat het verkeersbord mogelijk verscholen was op dat moment.”

De politierechtbank volgt blijkbaar de argumenten van Bulinckx en hij moet zijn boete van 250 euro niet betalen. Voor de student rechten was zijn dossier ineens nuttige ervaring. Zo maakte hij filmpjes waarop duidelijk te zien is dat het verkeersbord geregeld verscholen zit achter een bus of vrachtwagen.

Gill Bulinckx voor het LEZ-verkeersbord dat hij niet had gezien bij het inrijden van de LEZ.© Patrick De Roo

“Ik heb ook principiële bezwaren tegen de LEZ”, zegt Bulinckx. “Veel mensen hebben niet het geld om zich een nieuwe en propere wagen aan te schaffen. Mensen kunnen op basis van dit vonnis nu hun gelijkaardige boetes aanvechten.”

Rechtszaken

Het is volgens professor strafrecht van de Universiteit Antwerpen Joachim Meese niet zo dat andere mensen hun LEZ-boete kunnen laten vernietigen op basis van dit vonnis. “Wij kennen geen precedentrecht in België”, zegt professor Meese. “Dit vonnis is niet bindend voor andere politierechters en zelfs niet voor de politierechter die dit vonnis velde. Bij een dwaling spelen een reeks elementen mee. Het zal dossier per dossier worden bekeken. Komt de persoon die zo’n boete kreeg er dagelijks langs? Hoe goed kent de betrokkene Antwerpen? Mensen kunnen het natuurlijk altijd proberen, maar het is geen garantie dat de politierechter tot hetzelfde vonnis zal komen.”

Dat Bulinckx niet moest bewijzen dat er op dat moment daadwerkelijk een vrachtwagen zijn zicht op het verkeersbord belemmerde, valt onder onweerlegbaar vermoeden. “Hij moet dit daadwerkelijk niet bewijzen”, zegt Meese. “Vermoeden is voldoende voor de rechter.”

Zowel Antwerps schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit), bevoegd voor de LEZ, en schepen van Rechtszaken Erica Caluwaerts (onafhankelijke) konden inhoudelijk niet reageren op dit vonnis.

In Antwerpen werden in 2020 60.830 chauffeurs beboet voor met een vervuilende wagen de LEZ in te rijden. In 2021 waren dat er 31.031 en in 2022 16.039. Dit jaar zijn dit er tot en met juni 6.976.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer