Mohamed El K, de ex-vriend van Kipling-erfegename Mireille Gram© rr, JVDP

Ex-vriend van Kipling-erfgename Mireille Gram haalt op café uit met glas: paracommando raakt oog kwijt

Antwerpen -

Het Openbaar Ministerie heeft drie jaar gevangenisstraf geëist tegen Mohamed El K. (42), de criminele ex-vriend van Kipling-erfgename Mireille Gram. ‘Mo’ haalde op café zonder enige reden met een glas uit naar een paracommando, die daardoor een oog kwijtraakte. “Het leven van mijn cliënt is verwoest door deze kerel”, zo haalde Mounir Souidi, de advocaat van het slachtoffer uit.

Doodslag. Diefstallen. Afpersing en bedreigingen. De Berchemse crimineel Mohamed El K (42) oogt meer dan indrukwekkend. Mo, zoals zijn voormalige minnares Mireille Gram (58) hem liefkozend noemde, trok de voorbije jaren dan ook een spoor van vernieling door Antwerpen en omstreken. Terwijl de Kipling-erfgename in de gevangenis zat voor de dubbele moordpoging op haar dochters, roofde haar geliefde Mo de Schotense villa van Gram leeg. Mo en zijn vrienden verkochten voor een fortuin aan meubels, kunstwerken, kleding en handtassen. Ook een aantal auto’s verdwenen. De kapitale villa werd fors onder de werkelijke prijs verkocht: Mo en co. streken er ongeveer 700.000 euro voor op. De rechtbank veroordeelde Mo tot 12 maanden. Of hij de buit ooit zal terugbetalen?

Al wie Mo probeerde te verhinderen om Mireille Gram helemaal kaal te plukken, kreeg te maken met bedreigingen. Zowel advocaat Johan John Mees als vader Tony Gram werden door Mo geviseerd. Het leverde Mo in 2020 nog eens 18 maanden gevangenisstraf op. Het was toen al zijn zevende correctionele veroordeling. “Hij heeft een strafblad van hier tot in Tokio”, zo sprak de procureur dinsdag.

Tot inkeer komen is een uitdrukking die niet in het woordenboek van Mo El K. voorkomt. Begin dit jaar hing hij rond in horecazaak Het Leienpaleis, in extreem dronken toestand. Ook paracommando Robert V. was die avond in de zaak. “In tegenstelling tot beklaagde Mohamed El K., is mijn cliënt iemand die iets van zijn leven heeft gemaakt. Gestudeerd, het leger in gegaan en paracommando geworden. Om paracommando te worden, moet je een extreem moeilijke opleiding volgen. Mijn cliënt is erin geslaagd om toegelaten te worden bij de para’s. Hij heeft zijn droom gerealiseerd. Maar die droom is verwoest door een sujet als mijnheer El K., die blijkbaar niet meer doet in het leven dan ’s nachts in cafés rondhangen. Zijn vast adres is duidelijk de horecalaan.”

Die avond in januari kruisen de paden van Mohamed El K. en paracommando Robert V. “Zonder enige aanleiding haalt mijnheer Mo El K. uit met een glas. Hij steekt het in het oog van mijn cliënt. Die verliest daardoor het evenwicht waardoor hij met zijn hand in een glas valt. Zijn oog is hij kwijt, zijn duim dreigt hij niet meer te kunnen gebruiken. Mohamed El K. is die avond weggevlucht, maar later wel opgepakt door de politie. Hij heeft de feiten toegegeven, maar geeft er geen verklaring voor, behalve dan dat hij dronken was. Het interesseert hem blijkbaar niet.”

Enorme pijnen

Advocaat Mounir Souidi pleitte met ingehouden woede. “Bij de inleidingszitting kwam hij meer tijd vragen om een pro-Deoadvocaat te zoeken. Dat was al opmerkelijk, want als je leest wat hij allemaal van Mireille Gram heeft gekregen, zou je zeggen dat hij wel een advocaat kan betalen. Nu blijkt dat hij gewoon zijn kat stuurt. Hij speelt dus met onze voeten”, sprak meester Souidi.

“Mijn cliënt heeft enorme pijnen moeten doorstaan, en zal er in de toekomst nog moeten doorstaan. Zijn oog zal vervangen worden door een esthetische oogprothese. Hij zal ook aan zijn duim geopereerd worden. Hopelijk kan hij die duim ooit weer gebruiken. Zijn medische kosten lopen op. Ook zijn juridische kosten lopen op. We vragen 50.000 euro schadevergoeding, ook al weten we dat de beklaagde die nooit zal betalen. Zo gaat dat met dit soort kerels. We weten dat er van betalen geen bal in huis zal komen en dat we bij het fonds voor slachtoffers zullen moeten aankloppen. Het Openbaar Ministerie heeft altijd de mond vol over signalen afgeven. Als er dokwerkers een bak verkeerd zetten, riskeren ze 7 of 8 jaar cel. Ik hoop dat het men aan een figuur als Mohamed El K, die de samenleving alleen maar schade berokkent, eens een duidelijk signaal zou afgeven.”

Het Openbaar Ministerie vond een effectieve celstraf van drie jaar wegens opzettelijke slagen en verwondingen voldoende als signaal.

(vdaa)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER