© Play4

“Ik ben nog samen met Van Quickenborne naar begrafenis van die pater gegaan”: Sven Ornelis getuigt over misbruik

Vincent Van Quickenborne (Open VLd) kreeg in zijn jeugd te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag door een pater op een Gents internaat, dat vertelde hij in ‘De tafel van Gert’. En hij zou lang niet de enige zijn geweest op de school. Radio-stem Sven Ornelis zat op hetzelfde college, en vertelde woensdagochtend dat ook hij slachtoffer werd. Intussen meldde zich nog een nieuw slachtoffers aan bij de schooldirectie.

tg

Dinsdagavond getuigde ex-minister van Justitie Vincent Van Quickenborne in De tafel van Gert hoe hij in zijn jeugdjaren slachtoffer is geweest van misbruik door een pater op een college in Gent. Hij zat er op internaat. Ook Radio-dj Sven Ornelis (50) liep school in datzelfde college. Hij reageerde dinsdagavond niet op onze telefonische oproep, maar gaf woensdagochtend live op JOE toe dat ook hij slachtoffer is geweest van dezelfde feiten.

“Mijn gsm ontplofte van de berichten na de passage van Van Quickenborne in De tafel van Gert. Ik heb ook op het Sint-Barbaracollege in Gent gezeten, bij de jezuïeten. Ik wilde niet snel snel reageren en ik moest er daarom ook een nachtje over slapen. Het is voor mij belangrijk om het op een correcte manier te doen”, legt Ornelis uit.

Ook hij heeft meegemaakt wat Van Quickenborne en veel andere jongens hebben meegemaakt in hun tienerjaren. Maar hij zag daar toen geen graten in. “Bij hoofdpijn, heimwee of zelfs al was je gewoon op je knie gevallen, stak de pater een suppositoire. Ik heb daar geen trauma aan overgehouden maar zoiets doe je uiteraard niet”, zegt hij. “Ik voel mij vandaag schuldig dat ik mij geen slachtoffer voel.”

Ornelis zegt dat het toen zijn lievelingspater was en dat hij zes jaar met hem de mis heeft gediend. “Ik heb een mooie jeugd gehad op het college. Ik ben zelfs nog samen met Vincent (Van Quickenborne, red.) naar de begrafenis van die pater gegaan.” Hij vindt het, zei hij op JOE, vreemd om daar 30 jaar later over te praten. “Mijn moeilijkste moment in 30 jaar radio”, klinkt het.

Vincent Van Quickenborne zegt dat hij na de uitzending dinsdagavond telefoon kreeg van zijn moeder die hem vroeg waarom hij dat nooit verteld heeft. Sven Ornelis verwacht dezelfde reactie, zegt hij.

De ex-minister van Justitie zegt een dag na zijn getuigenis op tv dat hij weet heeft van andere leerlingen waar de pater verder ging dan alleen maar kijken.

Hij geeft wel toe dat de pater erg populair was en er altijd voor iedereen was. “Alleen had hij ook een verkeerde, foute kant.”

Moedig

Rik Devillé, die al jaren dossiers over misbruik in de kerk verzamelt, zegt dat het moedig is van burgemeester van Kortrijk Van Quickenborne en van radiomaker Sven Ornelis om er openlijk over te getuigen. En ze zijn niet de enige slachtoffers van de bewuste pater, bevestigt hij. Devillé heeft verschillende slachtoffers gehoord. De eerste rond 2000, maar ook later en zelfs nog na 2010, zegt hij. Devillé heeft de pater zelf nooit gesproken, zegt hij, en wil ook niet meer kwijt over het dossier.

LEES OOK. Van Quickenborne getuigt in ‘De tafel van Gert’ over misbruik op internaat: “Als je ziek was, kwam de pater op de kamer”

Nieuw slachtoffer heeft zich gemeld

Na de getuigenissen van voormalig minister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en radiomaker Sven Ornelis, over seksueel misbruik door een pater in het Gentse Sint-Barbaracollege, heeft zich woensdag een ander slachtoffer aangemeld bij de school. Dat zegt de directie. Over de identiteit van dat slachtoffer wordt niet gecommuniceerd, maar de man liep school in dezelfde periode als de twee bekende oud-leerlingen.

“Ik heb hem een mail gestuurd en zal met hem in gesprek gaan”, zegt directeur Diederik Costeur. “Ik kan hem enkel aanbieden om te luisteren.”

De directie drukt woensdag haar spijt uit voor de gebeurtenissen, die in de jaren 80 zijn gebeurd.

Bekijk hier de getuigenis van Vincent Van Quickenborne in ‘De tafel van Gert’ op Play4

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer