Natuur

Uitgestorven vis duikt weer op in Schelde: ‘Wonderbaarlijke vangst’

Er is een stevige houting gevangen in de Scheldepolder in Kruibeke. Deze zalmachtige stond geboekstaafd als uitgestorven, dus de vangst is goed nieuws.

Tom Ysebaert

In een plas in de polder langs de Schelde in Kruibeke (Oost-Vlaanderen) werd dinsdag een houting bovengehaald. Het ging om een gezond exemplaar van 44 centimeter. Hij werd aangetroffen tijdens een vismonitoring, die het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (Inbo) frequent uitvoert op de Schelde. Na opgemeten te zijn, werd hij teruggegooid.

De Kruibeekse vangst.© Inbo

De vangst is goed voor animo onder viskenners. De houting staat al lang geboekstaafd als ‘uitgestorven’ in onze contreien. De laatste vondst ervan dateert al van juli 2013. Op dat moment was het honderd jaar geleden dat hij nog gespot werd. Voor zijn verdwijning was deze zalmachtige een vaak geziene gast in zowel de Schelde als de Maas.

‘Noem het een wonderbaarlijke visvangst’, zegt Gerlinde Van Thuyne, onderzoeker bij het Inbo. ‘Dat er een gezonde houting in de Schelde rondzwemt, is goed nieuws. Het toont aan dat de waterkwaliteit erop vooruit is gegaan. En tegelijk is het een teken dat deze vis hier opnieuw geschikt leefgebied vindt.’ Vervuiling en verlies aan habitat droegen, samen met overbevissing, bij tot zijn lokaal uitsterven.

Uitgezet

Mogelijk is het gevangen exemplaar afkomstig van een groep houtingen die in de Rijn in Duitsland uitgezet zijn. Er werd een stukje vin afgenomen voor genetisch onderzoek.

De houting leeft in de Noordzee en kan met het getij landinwaarts in de Schelde doordringen. ‘De overstromingsgebieden die rond Kruibeke gecreëerd zijn, staan in verbinding met de Schelde. Daar vindt hij kennelijk een goed opgroeigebied’, zegt Van Thuyne.

De houting blijft voorlopig het label uitgestorven dragen. Van Thuyne: ‘Eén schamel exemplaar is onvoldoende om zijn status te veranderen, laat staan een beschermingsprogramma op te zetten.’