Annick en haar man Peter kochten een AED-toestel aan nadat Peter een hartstilstand had gekregen.© Patrick De Roo

Koppel uit Hove haalt eigen AED-toestel in huis na hartstilstand Peter: “We nemen het zelfs mee op vakantie”

Hove -

Negen minuten. Zo lang moest Annick Van Hooymissen wachten tot de hulpdiensten arriveerden nadat haar man Peter een hartstilstand had gekregen en in elkaar was gezakt. Het verhaal van het koppel uit Antwerpen kende gelukkig een goed einde. “Maar we hebben ons wel een AED-toestel aangeschaft. Dat geeft ons een veiliger gevoel”, vertelt Annick. “Ook onze buren weten dat ze dit toestel altijd kunnen gebruiken.”

Elien Van Wynsberghe

Reanimatie: het is een veelbesproken topic nadat wielrenner Nathan Van Hooydonck een maand geleden plots een hartstilstand achter het stuur kreeg met zijn hoogzwangere vriendin naast hem. Ook Annick Van Hooymissen (62) maakte met haar man Peter Vandeputte (61) een gelijkaardige situatie mee, nu ruim twee jaar geleden.

“Alleen zat ik achter het stuur, met Peter naast mij”, vertelt ze. “Hij voelde zich al twee dagen niet goed en we moesten die bewuste dag sowieso op controle in het ziekenhuis voor een ander probleem. Ik zei toen: ik zal wel rijden. Dat is ons geluk geweest.” Ze waren amper tien minuten het ziekenhuis uit wanneer het noodlot toesloeg. “We bevonden ons in het midden van de autosnelweg. Ik ben zo snel als ik kon langs de kant van de weg gaan staan, want er was niet meteen een pechstrook, en heb meteen de 112 gebeld.”

Hoe lang de hulpdiensten onderweg zijn geweest? “Ik zou het je niet kunnen vertellen, maar in het medisch rapport van mijn man staat ‘9 minuten’.” Zelf wist Annick rustig te blijven. Maar haar man reanimeren, kon ze niet. “Ik ben kinesiste van opleiding en leerde tijdens mijn studie wel hoe je iemand moet reanimeren. Ik denk ook dat ik het nog wel had gekund. Alleen stonden we langs de kant van de snelweg, was mijn man ineengezakt op zijn stoel en was het te gevaarlijk om hem te verplaatsen. Ik kon dus niet anders dan wachten op de hulpdiensten.”

Die zijn meteen nadat ze gearriveerd waren met de reanimatie begonnen. “Vervolgens werd Peter naar het UZA gebracht waar ze hem ’s avonds opnieuw moesten defibrilleren. Hij heeft ook een tijd in coma gelegen. Maar na een operatie, het plaatsen van stents en een heel revalidatieproces, is hij gelukkig weer de oude.”

Het AED-toestel van Annick en Peter.© Patrick De Roo

Drie AED-toestellen in de familie

Ze wenst wat ze heeft meegemaakt niemand toe, vertelt Annick vanuit de auto terwijl ze met haar man op weg naar huis is na een vakantie in Spanje. “Een paar weken na de feiten hebben we ons een AED-toestel aangeschaft.” Zo’n automatisch externe defibrillator is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. Een AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Het toestel geeft gesproken instructies en helpt gebruikers tijdens de reanimatie tot professionele hulpverleners het kunnen overnemen.

“De AED kostte ons zo’n 1.800 euro”, vertelt Annick. “Ook de broer en zus van Peter hebben zo’n toestel aangekocht. We hebben er nu drie in de familie. Hopelijk hoeven we die nooit te gebruiken. Maar het geeft ons wel een veiliger gevoel. Waar mogelijk, nemen we het toestel mee. Zoals nu, op vakantie.”

Peter en Annick brachten ook hun buren op de hoogte van hun aankoop. “Zij weten dat ze altijd mogen komen bellen, mocht het nodig zijn.” Moeilijk te gebruiken is een AED-toestel niet, weet Annick. “Het geeft heel duidelijk aan wat je moet doen.”

Maar ook met een AED-toestel in de buurt, blijft hartmassage noodzakelijk. Daarom vindt Annick het een goede zaak dat reanimatie vandaag extra onder de aandacht komt. “Na wat we hebben meegemaakt, is dat logisch. Ik vind het heel belangrijk dat mensen leren hoe ze iemand kunnen reanimeren. Peter, onze kinderen, mijn schoonzus en ikzelf hebben na Peters hartstilstand allemaal een reanimatiecursus gevolgd.”

Is het zinvol om als particulier een AED-toestel aan te schaffen?

De laatste jaren kopen steeds meer particulieren een AED-toestel aan. Dat merkten ze ook bij Defibrion, een van de grootste verdelers van de toestellen in de Benelux met een vestiging in Sint-Niklaas. “Het bewustzijn groeit dat elke seconde telt.” Toch valt er ook een kanttekening bij te maken.

Het grootste deel van de AED-toestellen die Defibrion vandaag verkoopt, wordt verkocht aan overheidsinstanties en bedrijven. “Maar we zien dat ook meer en meer particulieren een AED-toestel aankopen. Denk aan mensen die een camper of een boot hebben, of mensen die wat verder van de bewoonde wereld en van een ziekenhuis wonen en die elkaar willen helpen”, zegt Maarten Van Duyse, vertegenwoordiger bij Defibrion. “Je ziet ook vaker dat mensen zo’n toestel aan hun buitengevel hangen en het dus beschikbaar stellen voor de buurt.”

Van Duyse wijt die stijgende trend aan een toenemend bewustzijn. “Maar er is nog wel een verschil met pakweg Nederland. Daar heb je op bepaalde plaatsen een zesminutenregel waar je met andere woorden binnen de zes minuten aan een AED-toestel moet geraken. Dat is bij ons nog niet het geval. Om die reden is het voor particulieren een meerwaarde om het aan te schaffen. Zeker als er hartproblemen in de familie zitten. Of als je anderen wilt helpen. Want iedere seconde telt. Als je binnen de drie à zes minuten een AED-toestel inzet, stijgt de overlevingskans enorm. Ambulances zijn er doorgaans nog niet binnen die tijdspanne.”

Nuance

Chirurg aan het UZA en docent aan de faculteit Geneeskunde van de Universiteit Antwerpen Kathleen De Greef is echter van mening dat enige nuance vereist is. “Ik wil zeker niemand ontraden om zo’n toestel aan te schaffen”, aldus De Greef. “Alleen is het zo dat er aan een reeks voorwaarden voldaan moet worden vooraleer je met een AED-toestel effectief een leven kan redden.”

“Een Oostenrijkse studie heeft aangetoond dat de benefit niet zo groot is. Wie eerder al hartproblemen vertoonde, wordt daarvoor behandeld. Hierdoor neemt het risico op nieuwe hartritmestoornissen af. Wanneer iemand bovendien een hartinfarct krijgt, moet je ook het geluk hebben dat er net op dat moment een toestel in de buurt is. Er moet ook altijd iemand bij je zijn die het toestel kan aanleggen én die kan reanimeren. Want handmatig pompen blijft noodzakelijk. Een defibrillator reanimeert niet. Als aan bovenstaande voorwaarden voldaan wordt, dan kan een AED-toestel inderdaad levens redden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER