Invision

"David Holmes: the boy who lived": Harry Potter-acteur Daniel Radcliffe maakt documentaire over zijn stuntman die verlamd raakte 

Harry Potter-acteur Daniel Radcliffe maakt een documentaire over zijn voormalige stuntman, David Holmes. Die raakte verlamd tijdens het filmen van de zevende Harry Potter-film. In "David Holmes: the boy who lived" zien we beelden van oude filmopnames, maar zien we vooral met welke uitdagingen Holmes te maken krijgt sinds het ongeluk. Daniel Radcliffe zal ook zelf in beeld verschijnen. De documentaire is vanaf 15 november te zien op HBO.

Zeven boeken, acht films, een musical, een spin-off, een expositie, een serie in de maak en nog veel meer. Aan Harry Potter-content geen gebrek. En binnenkort wordt er in een documentaire nog een nieuw aspect belicht: het verhaal van David Holmes. 

Zijn naam doet waarschijnlijk niet meteen een belletje rinkelen, maar Holmes speelde toch een belangrijke rol in de films. Vanaf de eerste film was hij de stuntman voor Daniel Radcliffe, die de rol vertolkte van Harry Potter. Terwijl Radcliffe van een veilige plek toekeek, werd Holmes van vliegende bezems gezwierd en kreeg hij klappen van bewegende bomen. Tot het noodlot toesloeg.

Misgelopen stunt

Bij een stunt tijdens het filmen van de zevende en voorlaatste film, brak Holmes zijn nek. Resultaat: sindsdien is de stuntman verlamd vanaf zijn borst en zit hij in een rolstoel. Het betekende meteen het einde van zijn stuntcarrière.

Doorheen de jaren hebben Radcliffe en Holmes, ondertussen respectievelijk 34 en 42 jaar oud, hun vriendschap onderhouden. In 2020 lanceerden ze nog samen de podcast "Cunning Stunts". En nu, 14 jaar na het ongeluk, produceert Radcliffe een documentaire over het leven van zijn voormalige stuntman. 

In "David Holmes: the boy who lived" - de titel is een niet zo subtiele knipoog naar Harry Potter - zullen we beelden zien van Holmes' stuntwerk en beelden van achter de schermen. Maar de focus zal liggen op Holmes' huidige leven, inclusief tegenslagen en uitdagingen, aan de hand van openhartige interviews met hemzelf, zijn vrienden (onder wie Radcliffe), familie en de voormalige crew.

De documentaire is vanaf 15 november te zien op de Amerikaanse zender HBO en de streamingdienst HBO Max. Of die ook op Streamz zal verschijnen, is voorlopig onduidelijk.

"Beste job ter wereld"

"Stuntman zijn was mijn roeping in het leven", schrijft Holmes op Instagram. "Harry Potter-stuntman zijn was de beste job ter wereld. Maar het ongeluk veranderde mijn leven voorgoed."

"In de turbulente wereld waarin we nu leven, wil ik Harry Potter citeren: "We zijn alleen zo sterk als we verenigd zijn, zo zwak als we verdeeld zijn". Ik kan alleen maar leven dankzij de liefde en steun die ik gelukkig heb gekregen. Tot slot wil ik uitdrukkelijk Daniel bedanken voor het vertellen van mijn verhaal en voor zijn jarenlange steun, vriendschap en liefde."

Meest gelezen