© BELGA

Uitleveringsverzoek voor terrorist Lassoued kwam ook bij politie terecht, minister Verlinden (CD&V) onder vuur: “Verantwoordelijkheid is verpletterend”

Het uitleveringsverzoek van Tunesië belandde niet alleen bij justitie maar óók bij politie, achterhaalde parlementslid Yngvild Ingels (N-VA). Nochtans zei bevoegd minister Annelies Verlinden (CD&V) dat de politie het uitleveringsverzoek nooit gekregen had.

Hannes Heynderickx

Vanmiddag buigt de Kamer zich opnieuw over de aanslag die Abdesalem Lassoued vorige week maandag pleegde. Daarbij focust de oppositie vooral op de rol van politie in het dossier. En parlementslid Yngvild Ingels (N-VA) heeft iets achterhaald. Toen Tunesië in de zomer van 2022 de uitlevering van Lassoued vroeg, omdat hij daar veroordeeld was tot 26 jaar cel voor twee moordpogingen, kwam het uitleveringsverzoek óók terecht bij de politie. En niet alleen bij Justitie, zoals eerst beweerd werd. Dat bevestigen ook verschillende andere politieke bronnen.

De dienst CGI, de Directie van de internationale politiesamenwerking, kreeg het verzoek onder ogen op 22 augustus 2022. Dat is in strijd met eerdere verklaringen van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Maandag zei ze nog in een interview met Het Laatste Nieuws dat de politie het uitleveringsverzoek nooit kreeg. Dat was haar antwoord op de vraag “Wist de Belgische politie dat Lassoued in Tunesië veroordeeld was voor twee moordpogingen.” Ze antwoordde negatief.

Red Notice én uitleveringsverzoek

“De info is belangrijk, want het haalt de verdediging van Verlinden onderuit dat de politie niet meer kon doen dan ze gedaan heeft”, zegt Ingels. Want het uitleveringsverzoek kwam er in augustus 2022, na proactief optreden van onze veiligheidsdiensten. Cruciaal is een tip die binnenkomt bij de lokale politie Brussel West in 2022 over de Tunesiër. De tip: die man loopt hier rond in Schaarbeek, maar is ooit ontsnapt uit een Tunesische gevangenis en zou geradicaliseerd zijn.

De lokale politie geeft die info door aan de Directie van de internationale politiesamenwerking (CGI). Van daaruit wordt contact opgenomen met Interpol Tunesië. Die antwoorden met een ‘Red Notice’, die erop wijst dat Lassoued ontsnapt is in zijn thuisland. Onbruikbaar, volgens Verlinden, waarop de politiediensten drie keer aandringen op extra info. Tot nu toe was het verhaal dat de Tunesiërs antwoordden met een uitleveringsverzoek, dat bij Justitie is kwijtgeraakt in de verkeerde kast. Maar het passeerde dus óók nog eens bij politie.

Flash forward naar 2023. In augustus van dit jaar wordt Lassoued geseind nadat een asielzoeker klacht tegen hem indiende. Hij gaf bovendien een tip over wat er in Tunesië is gebeurd. Toch blijft Lassoued op vrije voet. Als alle info toen gekoppeld was, kon Lassoued op dat moment op zijn minst aangehouden worden of zelfs naar Tunesië teruggestuurd, en was de aanslag mogelijk vermeden.

Boter op het hoofd

In het dossier blijft de opvallendste fout gemaakt bij het parket van Brussel. Uitvoering geven aan het uitleveringsverzoek is en blijft de verantwoordelijkheid van Justitie. Verschillende andere diensten fungeren als postbus. Zo kreeg ook Buitenlandse Zaken het uitleveringsverzoek onder ogen, waar minister Hadja Lahbib (MR) eerder duidelijkheid over gaf.

Bij de politie passeerde het dus ook. Maar Verlinden gaf daar nog nooit duidelijkheid over. Voor Ingels is het dus duidelijk dat Binnenlandse Zaken dus ook boter op het hoofd heeft. “Het werpt een ander licht op elke actie die de politie ondernam. Nu duidelijk is dat ze zowel de ‘Red Notice’ als het uitleveringsverzoek hebben gekregen, had de politie de man gewoon moeten aanhouden. De verantwoordelijkheid is verpletterend.”

Het kabinet-Verlinden houdt de volledige tijdlijn voor de Kamercommissie van deze namiddag. Over het feit dat het uitleveringsverzoek op een bureau van de politie terechtkwam antwoordt de woordvoerder: “Dat kan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER