© AP

VN-rapport waarschuwt voor zes risico’s met onomkeerbare gevolgen voor mens en planeet

De wereld wordt geconfronteerd met zes grote risico’s die op een kantelpunt dreigen te belanden en die onomkeerbare gevolgen kunnen hebben voor de mens en de planeet. Het gaat onder meer om smeltende gletsjers, ondraaglijke hitte en uitputting van het grondwater. Daarvoor wordt woensdag gewaarschuwd in een rapport van de Universiteit van de Verenigde Naties.

Bron: BELGA

De andere grote risico’s die op het kantelpunt afstevenen zijn ruimteafval, een onverzekerbare toekomst en het versnelde tempo waartegen soorten uitsterven. De auteurs van het rapport wijzen erop dat al die risico’s met elkaar verbonden zijn.

“Door zonder onderscheid watervoorraden te onttrekken, de natuur en de biodiversiteit te beschadigen en zowel de aarde als de ruimte te vervuilen, komen we gevaarlijk dicht bij verscheidene kantelpunten”, zegt hoofdauteur Zita Sebesvari. Dat zou kunnen leiden tot “de vernietiging van die systemen waar ons leven van afhangt”.

Sommige risico’s die in het rapport worden vermeld, hebben eerder al ruime aandacht gekregen in bijvoorbeeld klimaatstudies. Maar de auteurs wijzen nu op het bijkomende risico door ruimteafval. Er wordt gewaarschuwd voor het kantelpunt waarop “de baan om de aarde zo vol puin raakt dat één botsing een kettingreactie van botsingen veroorzaakt”. De baan om de aarde zou daardoor minder bruikbaar worden voor satellieten, die bijvoorbeeld de weersveranderingen monitoren en waarschuwingen voor rampen.

Voorts wordt gewezen op de kwetsbaarheid van het verzekeringsstelsel. Door de toename van het aantal rampen stijgen de prijzen of trekken verzekeraars zich terug uit bepaalde gebieden, waardoor mensen hun vangnet zien wegvallen.

Het rapport stelt ook een nieuw raamwerk voor om de oplossingen voor de risico’s te analyseren. Daarbij wordt gekeken naar twee categorieën: enerzijds oplossingen die de oorzaken aanpakken en die dus voorkomen dat het kantelpunt wordt bereikt en anderzijds oplossingen die aanpassingen aan de onvermijdelijke veranderingen beogen. De maatregelen die vandaag worden genomen zijn te vaak gefocust op uitstel, zo stellen de auteurs van het rapport.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer